Babiš vystoupil před důchodci a přitom se posmíval do kamery ČT: Poctivě hlásím, že...

30.11.2018 12:20

Přímý přenos projevů z konference na téma „Kvalita života českých seniorů“ v České televizi začal proslovem premiéra Andreje Babiše jako muže v důchodovém věku. Seniorům především připomínal, že je jedním z nich a že není pravda, že staří lidé už nemohou nic dokázat, protože on je toho sám důkazem. „Jsem starej, ale bojuju a bojovat budu dál. Uvidíme, jak dlouho,“ uvedl premiér.

Babiš vystoupil před důchodci a přitom se posmíval do kamery ČT: Poctivě hlásím, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

„Jsem rád, že jsem mezi vámi, protože já patřím mezi vás,“ kladl na srdce seniorům a dodal, že to, že je důchodce, se dozvěděl minulý rok v listopadu z Blesku. „Za celý rok jsem ale nestačil sehnat všechny papíry, protože o část papírů musím žádat na Slovensku,“ vysvětlil premiér, proč stále nepobírá starobní důchod.

„Hlásím tady České televizi poctivě, že mám střet zájmů a kdyby někdo chtěl zase podávat trestní oznámení, tak snad to někdo pochopí,“ rýpnul si a zopakoval, že důchod nebude. A až jej bude brát, tak ho bude dávat stejně jako své všechny ostatní příjmy od ledna 2014 politice na samoživitelky.

Pokračoval s tím, že úroveň každé společnosti se mimo jiné pozná podle životních podmínek, které je schopná zajistit právě seniorům, kteří se svou celoživotní prací podíleli na rozvoji naší země. „Společnost to seniorům dluží,“ dodal.

Odmítá tvrzení, že když jsou lidé staří, nemohou bojovat proti bezohlednému světu. „S tím já nesouhlasím. Já jsem také starej a bojuju a budu bojovat dál. Uvidíme, jak dlouho,“ pousmál se Babiš.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí
Následně už se přesunul k číslům a upřesnil, že v současné době v České republice je každý pátý občan starší pětašedesáti let. Podle prognóz v roce 2030 by to měl být každý čtvrtý občan a v roce 2050 pak každý třetí občan. „To znamená, že budeme mít tři a půl milionu obyvatel starších pětašedesáti let a každý desátý občan pak bude starší pětaosmdesáti let,“ upřesnil Babiš.

Připomněl, že takový demografický vývoj znamená, že je třeba se více zaměřit na systém zdravotní péče, na systém sociální péče a systém důchodového zabezpečení. „Důchodovou reformu tady řešíme už několik let a nic se nevyřešilo. Takže v této fázi řešíme nápravu starých křivd,“ poznamenal premiér a poukázal například na ženy, které se staraly o rodiny, děti a nemají proto důchody, jaké by si zasloužily.

Uvedl, že dále pak mají v plánu řešit samozřejmě i příjmovou část. „Na příští rok je rekordní nárůst osmatřicet miliard. Důchody tvoří jednu třetinu celých výdajů našeho rozpočtu,“ sdělil a zmínil, že tato vláda je první vládou ve dvanáctileté historii Rady seniorů České republiky, která zapracovala jejich zásadní programové priority do programového prohlášení vlády.

„Plníme tak, co jsme řekli. Průměrný starobní důchod bude od ledna navýšený o devět set korun a přesáhne částku 13200. Senioři nad pětaosmdesát let dostanou bonus ještě navíc tisíc korun měsíčně,“ dal za příklad. „A dobře také víte, že se občas vidíme. Já se snažím chodit na ty vaše akce. Ta akce v Olomouci byla skvělá. Celkem dobře jsme se společně na těch sportovních hrách seznamovali,“ připomněl seniorům.

Premiér nezapomněl zmínit, že jej velmi štve, když vidí, jak se u nás navyšují ceny energií. Je to prý jen důsledek toho, že v Evropě zase někdo vymyslel, že spasíme celý svět a lidi na celé planetě. „To je špatná cesta! Mně se to nelíbí. Nelíbí se mi ani oligopolní ceny mobilních operátorů. Je to jen proto, že jsme po revoluci nešli do Bavorska naučit se tržní ekonomiku. Řekli by nám alespoň, ať neprivatizujeme vodu a plyn. A ČEZ? Tam jsme vůbec neměli pouštět žádné minoritní akcionáře,“ rozlítil se Babiš.

Poté zmínil i zákon o sociálním bydlení. „Tomu my říkáme ne. Byty mají stavět obce a města. Oni vědí, kdo potřebuje bydlet a jak, na to mají bytové komise. Pokud jsme po revoluci dali samosprávě obcím a městům šest set tisíc bytů, tak je jejich problém, že to zprivatizovali a rozprodali,“ uvedl a zopakoval, že mají v plánu udělat nový stavební zákon a přišli s projektem výstavba, který znamená, že když Praha postaví tisíc bytů a z toho jich bude dvě stě určeno na sociální účely, tak dostane sto procent dotace.

„Doufejme, že to nový primátor pochopí, evidentně nechápe ani můj projekt administrativní čtvrti, kdy chceme, aby ministr kultury neseděl v Nostickém paláci v ložnici bývalého šlechtice, ale aby šel jinam a mohli jsme udělat muzeum pro lidi,“ dodal.

„My víme a máme jasné představy, co senioři potřebují. Moje vláda, co měla svítit a topit, byla super, zavedla slevu na jízdné ve vlacích a v autobusech pro seniory nad pětašedesát let. To byl pak skandál. Říkali mi, že je to populistické. A mně to nevadí. Když mi píše Babička, že jezdí za rodinou na Šumavu mnohem častěji, tak mám radost a kecy kolem mě nezajímají,“ zdůraznil předseda vlády, že finance na to našli dokonce v rozpočtu vlády, kde dostal padáka.

Dále uvedl, že kromě jiného vláda podpoří programy na koordinaci péče pro chronicky nemocné pacienty a zasadí se o pokračování reformy psychiatrické péče. „A o tom já něco vím. Psychicky léčit lidi je nejlepší z hlediska terapie v jejich normálním životě. A ne, že je zavřeme do Bohnic a ústavů, kde jim dáme jednou za měsíc injekci a jsou v místnosti s holými zdmi,“ sdělil Babiš, který nejspíše narážel i na své zkušenosti s vlastním synem Andrejem Babišem mladším, který má prý trpět schizofrenii a bouřlivé reakce vzbuzovalo to, že se jezdil se svým asistentem Protopopovem odreagovat například na okupovaný Krym.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…