Babiš žádá zastavit své trestní stíhání. Je to vzkaz soudu, vysvětluje slavný advokát

11.08.2021 15:41

Premiér Andrej Babiš podal návrh na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Státní zástupce Jaroslav Šaroch má přitom do konce srpna rozhodnout o podání obžaloby. Šaroch se tedy teď bude zabývat výsledným šetřením policie, která požaduje obžalobu, a návrhem na zastavení trestního stíhání. Babišovi v případě prokázání dotačního podvodu hrozí až 10 let za mřížemi.

Babiš žádá zastavit své trestní stíhání. Je to vzkaz soudu, vysvětluje slavný advokát
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Čapí hnízdo

„Ano, podali jsme návrh na zastavení trestního stíhání,“ potvrdil pro server Aktuálně.cz premiérův právní zástupce v této kauze Michael Bartončík s tím, že žádost byla odeslána v půlce července, necelé dva měsíce po rozhodnutí policie, která navrhuje obžalobu.

„Nemohu to krátce shrnout, je to argumentačně velmi obsáhlé a cokoliv z toho vytahovat by bylo jen vytržením z kontextu. Ale těch důvodů pro zastavení je tam vícero,“ nepřidal bližší podrobnosti Bartončík. 

Babišovi už jednou podobný tah vyšel, když v roce 2019 Šaroch trestní stíhání opravdu zastavil. Jeho rozhodnutí ale zvrátil tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, což vedlo k obnově vyšetřování. Od policie už mezitím odešel kriminalista Pavel Nevtípil, který měl celou kauzu na starosti.

Podle osloveného advokáta Tomáše Sokola jde od Babišových právníků spíše o vzkaz soudu, než o víru, že Šaroch trestní stíhání podruhé zastaví. „V řadě případů je to jakýsi vzkaz soudu. Když dostane soudce obžalobu, pročte si spis a první, co tam má, je návrh obviněného na zastavení stíhání. To může vést k tomu, že soudce nařídí předběžné projednání obžaloby a vrátí to zpátky vyšetřovatelům,“ řekl Sokol. 

Podle Sokola není pravděpodobné, že by se objevily nějaké nové skutečnosti, přesto návrh na zastavení trestního stíhání může Šarochovo rozhodnutí pozdržet. „V současné době se nebudeme k věci blíže vyjadřovat. Státní zástupce se nejpozději do meritorního zpracování věci vypořádá se všemi podáními či podněty, které budou učiněny. Veřejnost pak bude prostřednictvím sdělovacích prostředků o způsobu vyřízení věci informována, a to po vydání rozhodnutí a jeho rozeslání,“ řekl stručně mluvčí úřadu Aleš Cimbala.

Ale podle policie je Babiš hlavním aktérem dotačního podvodu, který měl spočívat v nelegálním získání dotace 50 milionů korun na stavbu farmy Čapí hnízdo. Farma podle policie neměla nárok na získání této dotace pro malé a střední podniky, protože patřila do Babišova holdingu Agrofert. Pokud Šaroch policii vyhoví, Babiše obžaluje a celá záležitost se dostane k soudu, hrozí premiérovi až 10 let vězení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…