Babiše v popularitě dohání nečekaný soupeř. Kauza Fajt vystřelila znalost ministra Staňka. Máme exkluzivní výzkum vládního kabinetu

14.05.2019 8:14

ParlamentníListy.cz získaly měření agentury Phoenix research, která se na přelomu dubna a května věnovala zejména dvěma faktorům, které jsou spojené se členy kabinetu Andreje Babiše. Jednalo se o znalost a rovněž o popularitu jednotlivých ministrů. Ačkoli zůstává první místo beze změn, vítězem se stal znovu premiér a předseda hnutí ANO Babiš, na záda mu už hodně dýchá předseda socdem Jan Hamáček.

Babiše v popularitě dohání nečekaný soupeř. Kauza Fajt vystřelila znalost ministra Staňka. Máme exkluzivní výzkum vládního kabinetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček míří na tiskovku

Anketa

,,Stalin neosvobozoval, Stalin dobýval a dobývaná území držel. Na svobodu jsme čekali dalších 44 let," uvedl Mirek Topolánek. Souhlasíte?

hlasovalo: 11151 lidí
Premiér Babiš zvítězil kromě popularity také ve znalosti. V tomto ohledu získal 94 procent. Na druhé příčce, co se znalosti týká, stanul ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Měl 78 procent. O osm procentních bodů míň skončila na třetí příčce šéfka státní pokladny Alena Schillerová. Nadpoloviční většinu znalosti svého jména má rovněž Tomáš Petříček (ČSSD) nebo Richard Brabec (ANO).

Kauza okolo Národní galerie, kdy ministr kultury Staněk v dubnu odvolal Jiřího Fajta, znamenal jednoznačný nárůst znalosti uvedeného šéfa resortu. Staňka zná téměř každý pátý oslovený respondent. O mnoho hůř v tomto poměru dopadl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a dvojice zástupců hnutí ANO Robert Plaga a Klára Dostálová.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy má pouze čtyřprocentní znalost, což svědčí o výrazné neschopnosti PR oddělení resortu a rovněž hnutí ANO. Plagu se jim nedaří medializovat dlouhodobě. Podobně zoufale dopadla také Klára Dostálová z MMR, zná ji jen deset procent oslovených.

V popularitě ministrů jsou přední místa shodná. Andrej Babiš, Jan Hamáček, jehož obliba stoupá měsíc od měsíce a bronz má šéfka státní pokladny Alena Schillerová. Nízké oblibě se pak těší trio Antonín Staněk, Adam Vojtěch (ministr zdravotnictví) a Miroslav Toman.

Výzkum probíhal ve dnech 10. dubna až 14. května 2019 na vzorku 1 084 obyvatel České republiky. Nově uvedení ministři, Marie Benešová, Vladimír Kremlík a Karel Havlíček, tudíž v měření ještě nebyli zachyceni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…