Bakala OKD vytuneloval, až krachlo, tvrdí nepřítel českého miliardáře. A usiluje o nové vyšetřování

03.04.2017 7:56

Miliardář Pavol Krúpa tlačí na likvidátory společnosti NWR, matky bankrotující těžební firmy OKD sídlící v Nizozemsku, aby podali žaloby a rozjeli vyšetřování proti bývalým vlastníkům dolů v čele se Zdeňkem Bakalou. Podle Krúpy akcionáři OKD vytunelovali a způsobili jejich krach. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Bakala OKD vytuneloval, až krachlo, tvrdí nepřítel českého miliardáře. A usiluje o nové vyšetřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Koncem února Krúpa, jehož Arca Capital drží v NWR malý akciový podíl, napsal dopis likvidátorovi NWR Marku Skeltonovi. Tvrdí v něm, že důlní skupinu dovedlo do bankrotu „nestandardní řízení vlastníků a managementu OKD“.

Podle Krúpy šlo o záměr, jenž vyústil v tunelování OKD a způsobil akcionářům, zaměstnancům a českým daňovým poplatníkům škody ve výši desítek miliard korun. „Krach OKD je v Česku běžně označován za loupež nebo za tunel století,“ píše Krúpa Skeltonovi doslova.

Co klade Krúpa Bakalovi a spol. za vinu? Zaprvé, že z OKD vytáhli v letech 2006 až 2012 na dividendách 65,3 miliardy korun, přestože doly v té době vydělaly jen 34,7 miliardy. Dividenda ve výši 188 procent zisku narušila podle Krúpy finanční stabilitu OKD, píše list.

Kromě toho majitelé podle Krúpy OKD poškodili nevýhodnými půjčkami – na přepálenou dividendu si totiž OKD musely půjčovat. Nejprve u bank, později ale nahradily bankovní úvěry méně výhodnou půjčkou za mnohem vyšší úrok, kterou jim poskytla mateřská skupina NWR. Vnitroskupinové půjčky byly pro OKD příliš drahé, zato nesly mimořádný výnos mateřské NWR, podotýká list.

Podle Krúpova propočtu by OKD v letech 2006 až 2012 zaplatila na původních bankovních úrocích 480 milionů korun. Za půjčky od NWR doly zaplatily nejméně miliardu, uvádí deník.

Krúpa likvidátorovi Skeltonovi dále píše, že podle jeho názoru Bakala s partnery v roce 2008 při uvedení NWR na burzu podvedli investory. V informačních materiálech pro kapitálový trh prý nadhodnotili zásoby uhlí, jimiž disponovali. A vzbudili tak o NWR na trhu obrovský zájem, který ovšem neodpovídal skutečné hodnotě firmy.

Podle Krúpy v OKD a NWR docházelo k překračování zákona, konkrétně k zanedbání povinností při správě majetku, zkreslování informací v obchodním styku a k daňovým únikům. Krúpa Skeltona vyzývá, aby zmiňovaným operacím věnoval pozornost a zaměřil na ně vlastní vyšetřování.

List také poukazuje na to, že Krúpa už proti Bakalovi a spol. podal kvůli zmiňovaným operacím trestní oznámení v Česku, jeho podněty prošetřuje policie.

Přinejmenším zčásti mu dal za pravdu i český insolvenční správce OKD Lee Louda. Ten Bakalu s partnery zažaloval o odškodné pro zkrachovalé doly ve výši téměř 25 miliard korun. Tuto pohledávku vůči bývalým akcionářům zapsal Louda jako zvláštní samostatnou položku do majetkové podstaty zkrachovalých dolů. Nárok na vrácení desítek miliard do OKD může Louda podle listu časem ještě zvýšit.

Správce se shoduje s Krúpou v tom, že bývalí akcionáři způsobili OKD „neoprávněným rozhodováním o rozdělení zisku a ostatních kapitálových fondů“ škodu více než 65 miliard korun. Píše to v dokumentu, založeném v insolvenčním rejstříku. Zatím se rozhodl uplatnit jen část této sumy, zbytek ale může přidat po dalším zvážení, na základě nových analýz a také s ohledem na to, jak se bude vyvíjet řízení o první žalobě, uvádí deník.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…