Bartošova smska, zklamání z Babiše. Vláda prý nemluví

26.02.2021 10:44

Poslanci dnes jednají o prodloužení nouzového stavu a přijetí pandemického zákona. Kabinet již ohlásil zpřísnění opatření proti šíření koronavirové epidemie, které bude možné schválit až v případě schválení pokračování nouzového stavu. Opozice si však stěžuje, že od vlády před tak klíčovým jednáním stále postrádá dostatek informací, které jí byly přislíbeny. „Dokola: ‚Pošleme ráno‘, ‚pošleme po obědě‘, ‚budete mít večer‘,“ stěžuje si předseda Pirátské strany Ivan Bartoš na sociální síti, že Babiš opět nechal situaci dojít do naprostého chaosu

Bartošova smska, zklamání z Babiše. Vláda prý nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
Na facebookové strance Pirátů se Bartoš rozhodl veřejnost blíže seznámit s politickou realitou posledních dvou dnů, neboť dnes jedná Sněmovna. „Zatímco premiér pouští do médií ‚různé balonky‘ o opatřeních, na schůzkách ze začátku týdne slíbila vláda Pirátům podklady pro plán boje s pandemií. Co vláda plánuje změnit, proč, jak to má ovlivnit život lidí,“ píše.

Piráti po vládě požadovali detailní odůvodnění, stejně tak jako požadují nejen lidé, jejichž životy a podnikání jsou vládními nařízeními zásadně ovlivňovány, ale i soudy. „Zdravotní situace je vážná, ale její řešení musí dávat logiku,“ dodává šéf Pirátů.

Dosud takové podklady i přes opakovanou urgenci do rukou nedostali. „Máme tyto materiály, když dnes máme jednat o složité situaci, ve které země je? Nemáme od vlády nic, kromě popisu situace, kterou patrně mapujeme nejen z veřejných dat dokonce do většího detailu,“ zlobí se opoziční lídr.

Ze strany premiéra zaznívají dokola pouze sliby: „Pošlu večer,“ řekl pan premiér předevčírem na schůzce. „Pošlu vám ráno,“ dal vědět večer. „Tak jsme včera brzy ráno aktivovali naše týmy a oslovili partnery. Včera ráno v e-mailu nic, tak píšu premiérovi SMS: Dobrý den, pane premiére, od rána jednáme s našimi resortními týmy a kluby, ale bez těch podkladových materiálů, které byly přislíbeny, nemůžeme pokračovat. Žádost, co k nám dorazila o revokaci NS tyto neobsahuje. Kdy můžeme ty podklady čekat, prosím? Díky za info.“

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Odezvy se podle Bartoše však nedočkali: „Celý den jsme včera čekali a premiéra o slíbené materiály urgovali. Dokola: ‚Pošleme po obědě‘, ‚budete mít večer‘. Mám asi 4 SMS slibů a místo toho, aby tyto důležité materiály a důvody pro plánovaná omezení dodal, tak tu máme den, kdy jedná Sněmovna a já mám od pana premiéra z večera SMS, že teda musíme probrat dnešní jednání v 8.30, tj. 30 minut před jednání Sněmovny a že by se rád setkal,“ popisuje vzájemnou komunikaci.

„Premiér opět nechal situaci dojít do naprostého chaosu, kdy lidé, firmy, Sněmovna, ale i oborové svazy, profesní organizace a podnikatelé vidí jen kritickou situaci a nejasné dílčí neodůvodněné náznaky od členů vlády. Přitom to jde dělat správně,“ konstatuje Bartoš.

Pro Piráty je tedy v tuto chvíli klíčové, aby kabinet vyslyšel jejich návrhy, které by pomohly zmírnit krizi. „Naším hlavním požadavkem je spuštění masového testování v podnicích a jeho finanční podpora ze strany státu. V tomto bodě vláda přislíbila součinnost, antigenní testy ale musí splňovat vysoké standardy kvality ověřené nezávislými studiemi, což se teď neděje,“ dodává předseda Pirátské strany.

Zmiňuje, že vláda měla také Pirátům zaslat materiály, které by zohledňovaly další požadavky, jako např. zavedení home office ve firmách či státních úřadech nebo podporu nízkopříjmových skupin a seniorů při nákupu respirátorů FFP2 (lze řešit například unikátní vouchery vydané na místě, zaslané poštou anebo elektronicky klidně SMS). „Zatím ovšem žádné podklady nedorazily. Klíčové je racionální zdůvodnění potřeby nouzového stavu a všech zamýšlených opatření,“ zopakoval Ivan Bartoš závěrem.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD požádal Sněmovnu, aby souhlasila s trváním nouzového stavu do konce března. Žádost vláda zdůvodňuje zrychlováním šíření nákazy koronavirem a hrozícím přetížením nemocnic.

Jak se dolní komora k žádosti vlády postaví, není jasné. Například opoziční ODS, KDU-ČSL, TOP 09 uvedly, že kabinet by měl pro další boj s epidemií využít pravomoci vyplývající ze schvalovaného pandemického zákona, nebo vyhlásit nový nouzový stav jen pro opatření, které jinak vyhlásit nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…