Bartuška se svým „prostě je upálili“ pronikl i do ciziny. Toto píší v zemi, které doporučoval opakovat Oděsu

02.05.2015 15:15

Zvláštní velvyslanec České republiky pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška zaujal i v cizině. Jeho prohlášení pro web Neovlivní.cz, které během týdne zlidovělo pod heslem „Prostě je upálili a byl klid“, nyní komentují v zemi, které takový postup Bartuška rovněž doporučil.

Bartuška se svým „prostě je upálili“ pronikl i do ciziny. Toto píší v zemi, které doporučoval opakovat Oděsu
Foto: hns
Popisek: Velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

Lotyšský web Vesti uvádí svůj článek titulkem: Česká vláda radí, jak zachránit svobodu Lotyšska: Je potřeba pálit lidi jako v Oděse. Odkazuje na slova Václava Bartušky: „Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé. Estonci to vědí velmi dobře, Lotyši taky, Litevci taky, Poláci taky. Myslím, že i Češi. Nepodceňujte prosím, jak moc se naše země za poslední čtvrtstoletí proměnila“.

Celý text v originále ZDE

Lotyšský web označuje jeho slova jako „neočekávaný návrh, jak zastavit hypotetické vtrhnutí ruských bezpečnostních složek do Lotyšska a jiných pobaltských států“. Oděsu a rovněž Dněpropetrovsk, kde rebely prozměnu postříleli, doporučuje jako příklad pro chování, aby bylo „vše v pořádku“.

VŠE O KAUZE "PROSTĚ JE UPÁLILI"

Lotyšský web si rovněž povšiml, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, nadřízený velvyslance Bartušky, zkritizoval svého velvyslance až po několika dnech, a to pouze tak, že odmítl upalování lidí jako metodu řešení sporných situací. „O Dněpropetrovsku český ministr nic nenapsal,“ dodává lotyšský novinář na závěr.

Překlad textu z lotyšského deníku:

Česká vláda radí, jak zachránit svobodu Lotyšska: Je potřeba pálit lidi jako v Oděse

V Praze přednesli neočekávaný návrh, jak zastavit hypotetické vtrhnutí ruských bezpečnostních složek do Lotyšska a jiných pobaltských států. Zmocněnec české vlády pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška uvedl jako příklad Oděsu a Dněpropetrovsk, kde lidé umírali v ohni a pod kulkami. A tehdy bude „všechno v pořádku“.

Bartuška v interview portálu Neovlivní.cz ospravedlnil pálení lidí v oděském domě odborářů 2. května.

Odpovídaje na otázku o možném vtrhnutí ruských vojáků bez poznávacích značek v zemích Pobaltí Bartuška uvedl: „Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé.“

Po několika dnech ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zkritizoval slova představitele české vlády Bartušky.

„Václav Bartuška použil výkladu, který je věcně nesprávný a morálně neobhajitelný. Je naprosto nepřípustné, aby zaměstnanec Ministerstva zahraničních věcí mluvil o upalování a zabíjení lidí jako o prostých metodách řešení konfliktů,“ napsal Zaorálek ve svém blogu na Twitteru.

 O Dněpropetrovsku český ministr nic nenapsal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…