Bašta: Působí u nás nejhorší forma cenzury. Autocenzura! Lidé se bojí cokoliv říct

15.12.2022 17:40 | On-line

Poslanec a kandidát na prezidenta za hnutí SPD Jaroslav Bašta si postěžoval, že se mu v médiích nedostává dostatek prostoru a musí bojovat s mediální bariérou. Bašta je přitom přesvědčen, že ze všech kandidátů má nejlepší kvalifikaci na to, aby byl prezidentem. Ve druhém kole by prý nepodpořil žádného ze tří nejskloňovanějších kandidátů. „Pro mě jsou všichni v podstatě stejní, i když se tváří, že jsou jiní než ti druzí dva,“ uvedl Bašta.

Bašta: Působí u nás nejhorší forma cenzury. Autocenzura! Lidé se bojí cokoliv říct
Foto: Archiv Jaroslava Bašty
Popisek: Jaroslav Bašta

Bašta v rozhovoru pro server iDnes.cz prohlásil, že nedostává dostatek prostoru v médiích a někdy mu přijde, že jeho jméno je snad zakázáno vyslovit. „Poměrně často vidím komentáře, ve kterých se mluví o kandidátech, kteří mají podporu politických stran, ale mé jméno z toho vypadne. Už jsem to zažil tolikrát, že jsem si na to musel postěžovat na programové konferenci SPD,“ postěžoval si Bašta.

Přitom sám sebe považuje za nejlepšího kandidáta na prezidenta, zejména kvůli svým zkušenostem. „Bez přehánění mohu říct, že vzhledem ke svým životním zkušenostem mám nejlepší kvalifikaci na tento úřad,“ pochválil se Bašta, který prý od září oslovuje členy, voliče a sympatizanty SPD a dalších vlasteneckých stran. „Například Trikolora mě adoptovala jako budoucího kandidáta na prezidenta. Oslovuji tak lidi, kteří mají vliv na okolí, aby mi pomohli prolomit mediální bariéru,“ podotkl Bašta.

Jako člen SPD Bašta prosazuje přímou demokracii a referenda; současná podoba české liberální demokracie podle něj vlastně vůbec není demokracií a je srovnatelná s „autoritářskou demokracií“, jaká je například v Rusku.

„Každá demokracie, která se musí definovat nějakým přívlastkem, je demokracie nedokonalá. I naše demokracie je taková. Mám na mysli snahu omezovat názory či nálepkovat. Vytvořily se zde poměry, kde začala působit nejhorší forma cenzury, a to autocenzura. Lidé se bojí něco říct, aby se nedostali do konfliktu v práci. Bojí se, aby nebyli nálepkováni,“ prohlásil a kritizoval třeba vypnutí tzv. dezinformačních webů.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Bašta se vyjádřil také k válce na Ukrajině, která podle něj skončí příměřím, nebo třetí světovou válkou. „Musí se přestat střílet a je třeba jednat. Nemusí se to vůbec jmenovat mír, ale jen příměří. Protože jaká je alternativa míru? Třetí světová. Když nebude mír, tak co bude, no nejspíš třetí světová válka,“ zmínil Bašta.

Ten by prý jako prezident byl aktivní a účastnil by se schůzí Poslanecké sněmovny i Senátu. „Jsem aktivní člověk, nikoliv ten, který by si zvykl, že má reprezentovat. Určitě bych se zúčastnil zasedání Poslanecké sněmovny, kdykoliv by se projednával zákon, ke kterému bych něco měl. Totéž platí i u Senátu A samozřejmě bych chodil na vládu. Spory s vládou by se neřešily přes média, ale přímo na zasedání,“ pokračoval Bašta. A na závěr dodal, že by ve druhém kolem nepodpořil Nerudovou, Pavla nebo Babiše. „Pro mě jsou všichni v podstatě stejní, i když se tváří, že jsou jiní než ti druzí dva,“ dodal prezidentský kandidát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …