Bělobrádek zavzpomínal na rok 1968. Okupace se sice bát dnes nemusíme, ale...

11.09.2014 17:51

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek si zavzpomínal na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa, od kterého letos uplynulo již šestačtyřicet let. V těchto dnech se podle něj okupace bát nemusíme, přesto bychom neměli podceňovat obranu. Sebelepší diplomacie nám prý mír nezajistí.

Bělobrádek zavzpomínal na rok 1968. Okupace se sice bát dnes nemusíme, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Naše historické zkušenosti nás učí, že svoboda, demokracie a bezpečí nejsou samozřejmé, že se o ně musí bojovat, a že to, co se děje v zahraničí, se nás vždy týká. Žádný konflikt není tak vzdálený, aby nemohl dorazit k nám. Už proto musíme zachovat základní linii naší polistopadové zahraniční politiky, kterou je obrana lidských práv a bezpečí ve světě,“ začíná Bělobrádek svojí úvahu.

Lidovecký politik v této souvislosti připomíná vpád vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968, jejímž účelem bylo údajně zbavit nás svobody. Z toho by si politici podle Bělobrádka měli vzít ponaučení a včas se postarat o bezpečnost Česka a jeho občanů.

Celý text k přečtení ZDE

„Když jsou cizí tanky v ulicích, je už pozdě. Hrdinství neozbrojených civilistů s holýma rukama po zuby ozbrojenou armádu nezastaví. Naše členství v NATO, nejúspěšnější obranné alianci světa, je takovou zárukou bezpečnosti. Je ovšem také závazkem,“ upozorňuje Bělobrádek. Podle něj se nemůžeme pouze spoléhat, že nás ubrání naši spojenci, nýbrž se musíme i my starat o společnou obranu.   

„I dnes bohužel platí to, co před 46 lety. Svět není bezpečný. A sebelepší diplomacie nám mír a klidný život nezajistí. To dokáže pouze dostatečná síla a vůle k obraně, které předem odradí útočníka,“ uzavírá lidovecký politik.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…