Bělorus od Pirátů: Kde Lukašenko neměl podporu, tam zpomalil hlasování

11.08.2020 9:16

Násilí na hranicích EU! Potlačování svobody! Nepřijatelné. Čeští Piráti oznámili, že jednoznačně stojí za občany Běloruska, kteří se konečně chtějí zbavit svého diktátora Alexandra Lukašenka. O slovo se přihlásil také Bělorus, který prchl do České republiky.

Bělorus od Pirátů: Kde Lukašenko neměl podporu, tam zpomalil hlasování
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Bělorusové si v neděli zvolili prezidenta. Zemi už 26 let vede poslední evropský diktátor Alexandr Lukašenko a nikdo nepochyboval o tom, že se postará o své další vítězství. Po uzavření volebních místností bylo oznámeno, že podle předběžných odhadů získal přes 80 procent hlasů a je vítězem voleb.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Jenže tento výsledek voleb neodpovídá tomu, co se děje v ulicích hlavního města Běloruska Minsku. Mezinárodní agentury, kupříkladu agentura Reuters, přináší informace o násilí v ulicích. Lidé ve střetech s policií dávají najevo, že se s údajným Lukašenkovým vítězstvím odmítají smířit. Kdyby Lukašenko skutečně měl nadpoloviční většinu populace, policie by v ulicích zasahovat zřejmě nemusela.

Bělorusové, kteří chtěli hlasovat v zahraničí, si stěžovali, že si sice vystáli dlouhou frontu před příslušným konzulátem, ale nakonec jim stejně nebylo umožněno hlasovat.

Čeští Piráti odmítli k situaci v Bělorusku mlčet.

Bělorusům je odepírána řada základních lidských i politických práv, a to nejen v období voleb. Ty letošní provázelo odepření účasti opozičních kandidátů, zatýkání i brutální policejní zákroky proti pokojným demonstrujícím. Běloruský režim ztratil poslední zbytky legitimity a podpory vlastních obyvatel, a proto se opakovaně uchyluje k totalitním praktikám a útokům vůči vlastním občanům,“ napsal pirátský poslanec Jan Lipavský.   

„Pirátská strana odmítá užívání násilí proti pokojným demonstrantům v Bělorusku. Stejně tak odsuzujeme omezování svobody slova včetně masivního vypínání internetu. Vše je o to hrozivější, že se tak děje na hranicích Evropské unie a jen pár set kilometrů od českých hranic. I tato evropská země si zaslouží, aby o jejím osudu rozhodovali občané ve svobodných volbách. Protože v Česku žije řada Bělorusů, kteří před současným režimem emigrovali, je i naší povinností zasadit se o to, aby v Bělorusku proběhly změny ve prospěch prosazení občanských a politických práv,“ pokračoval zákonodárce.

Andrej Ramašeuski, člen Pirátů, který po emigraci z Běloruska obdržel v roce 1997 politický azyl v ČR, prohlásil, že nedělní prezidentské volby rozhodně nelze považovat za svobodné. Už proto ne, že případní protikandidáti nedostali stejný prostor jako Lukašenko, naopak museli čelit represím.

„Poměrně velký počet hlasovacích lístků byl odevzdán v předčasných volbách, které trvaly několik dní před oficiálním termínem, v jejichž průběhu chyběla jakákoliv kontrola hlasování ze strany veřejnosti. To otevíralo neomezený prostor k manipulaci s hlasy. K volbám nebyli připuštěni mezinárodní pozorovatelé, nebyly umožněny nezávislé exit polly. V mnoha okrscích, kde se očekávala nižší podpora Lukašenka, byl uměle zpomalen proces hlasování, vytvořily se několikahodinové fronty a velké množství voličů tak bylo omezeno na volebním právu,“ uvedl Ramašeuski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…