Bém na Frekvenci 1: Stabilizační balíček nic dobrého nepřinese

10.11.2012 17:37

„Nerozumím, proč je balíček nazýván jako stabilizační,“ prohlásil poslanec za ODS a bývalý primátor Prahy Pavel Bém na Frekvenci 1 v pořadu Pressklub. Na zvyšování DPH totiž nic stabilizačního nevidí, spíše naopak. Vládní krize je zažehnána, ale krize ekonomická se podle něj tak ještě prohloubí.

Bém na Frekvenci 1: Stabilizační balíček nic dobrého nepřinese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

 

Dokonce se prý musí ztotožnit s rétorikou komunistů a sociálních demokratů, když pokládá otázku: co asi jiného může přinést zvýšení DPH než pokles spotřeby? „V příštím roce budou české domácnosti méně utrácet a státní rozpočet bude mít menší příjem, takže krize se bude prohlubovat. Vláda sice přežila, ale neznamená to, že končí krize,“ prohlásil. Stabilizovat se tak nebude podle něj vůbec nic.

Přestože Bém zastával stejný názor jako skupina rebelujících poslanců, nestal se jedním z nich, protože chtěl tuto vládu zachovat. „Nezvedl jsem ruku pro daňový balíček, ale přesto jsem rád, že vláda přežije. Kdyby vláda měla padnout, ruku bych zvedl, protože stále věřím v efektivitu současné vlády než vlády ČSSD a KSČM.“

Možný nátlak na rebely

Fakt, že tři rebelující poslanci položili své mandáty, překvapil prý i jeho. Důvod, proč tak učinili, prý nezná. „Zřejmě se jednalo o nějaký konstruktivní nátlak s obsahem negativní budoucnosti. Mohl se objevit náznak výhružky či nějaké materiály,“ domnívá se bývalý primátor.

Odsuzovat jejich chování ale nechce. „Nechtěli tuto vládu položit, protože ví, že neexistuje lepší alternativa,“ míní. Podle něj mohli buď hlasovat pro vládu a proti svému přesvědčení, nebo proti vládě v souladu se svými postoji, oni však zvolili možnost třetí – složili svůj mandát. „Neobviňoval bych je, že za jejich rozhodnutím stojí nějaké osobní zisky,“ věří jim Bém.

Snaha vrátit důvěru v ODS

Budoucnost ODS se v současnosti nejeví příliš růžově, což dokládají i výsledky uplynulých senátních a krajských voleb. Bém je přesvědčený, že strana půjde jednou ze dvou možných cest – buď bude hledat osvícenou autoritu formátu Václava Klause, nebo se pokusí nalézt energický tým nových politiků a neokoukaných tváří, kteří dodají straně opět naději a lidem důvod, proč ji opět volit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…