Benediktini areál ploché dráhy na Markétě v restitucích nedostanou

08.03.2014 8:00

Centrum sportu Ministerstva vnitra odmítlo vydat Břevnovskému klášteru benediktinů nejznámější plochou dráhu v Česku, břevnovskou Markétu v Praze. Sportoviště, o které v rámci zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi klášter požádal, zůstane v rukou státu. Píše sobotní Právo.

Benediktini areál ploché dráhy na Markétě v restitucích nedostanou
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Stadión sice leží na pozemcích, které po tisíce let patřily benediktinskému řádu, jenže podle Státního pozemkového úřadu by na pozemcích měla v budoucnosti vyrůst veřejně prospěšná stavba. Právě proto ze zákona nelze nemovitost vydat. Podle zákona o majetkovém narovnání státu a církví se totiž nevydává pozemek, na němž je využívané sportovní hřiště, jež bylo vyňato ze zemědělského půdního fondu a které bylo zřízeno v souladu se stavebním zákonem.

„Centrum sportu dospělo k závěru, že není povinno vydat nemovitost,“ řekl Právu ředitel Centra sportu MV Josef Nechutný s tím, že toto rozhodnutí již stvrdil Státní pozemkový úřad. Benediktini v Břevnově žádali o další tři pozemky. Podle mluvčí pozemkového úřadu Moniky Machtové úřad nakonec klášteru vyhoví pouze ve dvou případech.

Úřady do konce loňského roku vydaly v rámci církevních restitucí na 119 pozemků a pět staveb. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu Ministerstva kultury, údaje dosud dodaly čtyři státní úřady. Nejvíce pozemků z nich vydaly Lesy ČR, celkem 81. Státní pozemkový úřad vydal 27 pozemků. Povinných osob, tedy institucí, které žádosti církví evidují, je téměř 30.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…