Best: Kubiceho lidé, to je děs. Buď dělají zmatek schválně, anebo...

27.11.2012 19:10

Přímá volba prezidenta v ohrožení je, nikoliv však pro tentokrát. Americký novinář Erik Best je přesvědčen, že politici budou chtít přímou volbu zrušit až příště. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to vysvětluje a komentuje i sporný postup Ministerstva vnitra.

Best: Kubiceho lidé, to je děs. Buď dělají zmatek schválně, anebo...
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Erik Best u části politického spektra vidí snahu zdiskreditovat přímo prezidentské volby, aby příště už musely být zase ty klasické parlamentní, nepřímé. „Pokud jde o výklad Ministerstva vnitra k jejich kontrole petic, neviděl jsem sice výklad zákona, ale podle mě to není vůbec tak jasné, jak říkají,“ uvádí.

„Problém je, že normální člověk si přečte odstavec v zákoně a řekne, že je to jasné, bude to bráno jako průměr a hotovo, nemá důvod o tom přemýšlet dál. Zatímco nenormální Henych a Kubice říkají, že to má úplně opačný význam, což si ale žádný normální člověk vůbec nemůže ani představit,“ nechápe Best.

Jejich myšlení je nepochopitelné

Normální člověk by kontrolu petic prý prostě pochopil úplně normálním logickým způsobem a ne tak, jak to vysvětluje Václav Henych. „V případě pana Kubiceho je to myslím trošku něco jiného, protože to celé změnit v průběhu je problematické, navíc, když to už má na stole soud. Problémem je ten způsob jejich myšlení, to je nepochopitelné,“ komentuje pro server ParlamentníchListů.cz americký novinář.

„Nabízí se také otázka, jestli je to celé záměr, nebo zda je to ‚jenom‘ neschopnost. Nevím sice, jaký by v tom ze strany vnitra byl zájem, protože pan Henych je velice výřečný člověk, umí vysvětlovat a ta představa, že to udělali záměrně a on je schopen to takhle obhajovat, je opravdu znepokojující,“ míní.

Podle něho by to znamenalo, že ti lidé jsou všehoschopní a že jsou také schopní říkat takové věci, aniž by to sami považovali automaticky za nesmysly, a myslet to vážně. „Lepší varianta podle mě je, že to udělali naschvál, že jde o snahu zmařit volby. Představa, že je někdo schopen se na věci takhle dívat a že vláda zaměstnává takové lidi, je opravdu varující,“ konstatuje Erik Best ke spornému způsobu kontroly podpisů.

Jde o cílenou diskreditaci přímé volby

„Nemáme sice žádný důkaz k tomu, že to všechno nechal Václav Henych udělat na politickou objednávku s cílem přímou volbu diskreditovat a zesměšnit, ale taková možnost se nabízí. Vzhledem k tomu, jak to udělali, musí to lidi napadnout. Jak ale říkám, ta druhá varianta, že to myslí vážně a tu kontrolu petic takhle provedli s přesvědčením, že je to v pořádku, je mnohem horší,“ upozorňuje na možnou nekompetentnost úředníků.

Přesto si Best myslí, že tentokrát ještě zrušení přímé volby nehrozí. „Teď to ještě proběhne, ale příště budou chtít vrátit tu nepřímou. „Tady je důležitá jedna věc, jak řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, politici nepočítali s tím, že ten zákon původně vůbec projde, jinak by zároveň připravili prováděcí zákon. Teprve ve chvíli, kdy to bylo schváleno, začali na prováděcím zákonu pracovat,“ kritizuje postup zákonodárců.

Kandidáti dlouho pořádně nevěděli, jak má petice vypadat

„Tady bych asi souhlasil s advokátkou Klárou Samkovou, že proto tam nebyla snaha, aby ten zákon dával smysl. Už tehdy asi počítali s tím, že lidé budou otrávení a budou vítat návrat k parlamentní volbě prezidenta. Já sice nejsem volič, ale vy jako Češi byste neměli akceptovat návrat ke starému systému, protože myslím, že přímá volba je lepší,“ poznamenává novinář Erik Best.

Zmatek byl navíc podle jeho slov i v tom, že ještě před schválením příslušného zákona kandidáti pořádně ani nevěděli, jak má ta petice vypadat, ale zároveň už potřebovali podpisy sbírat. Někteří pak raději čekali, až bude vše schváleno.

Teď ještě přímá volba bude, protože…

„Nakonec pokud budou v budoucnu politici chtít, aby ten systém fungoval, mělo by se něco udělat i těmi podpisy. 50 tisíc mi na české poměry přijde poněkud nespravedlivé, dobré by asi bylo něco jako rakouský systém, kde je 6 tisíc podpisů, ale ověřených. Předpoklad ale je, že politici chtěli 50 tisíc, protože věděli, že s tím budou potíže,“ je přesvědčen.

Důvod, proč se dle Bestových slov ještě tentokrát přímá volba uskuteční, je jednoduchý. „Ti hlavní favorité jsou prověření a akceptovatelní pro politické strany. Bůh ví, co bude za pět let, ale tentokrát jde o přijatelné kandidáty pro establishment, kterými Jan Fischer a Miloš Zeman jsou,“ uzavřel komentář pro redakci ParlamentníchListů.cz Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…