Biden? Prázdné vítězství, padlo v USA. Překvapivý údaj ve prospěch Trumpa

08.11.2020 20:06

„Prázdné vítězství.“ Těmito slovy komentuje americký konzervativní server National Review vedení bývalého viceprezidenta Joea Bidena v amerických prezidentských volbách. Jeho demokraté výsledky nynějších voleb prý mohou interpretovat jakožto „ani vítězství, ani prohru“. Republikáni totiž udržují vedení v senátních volbách, a proto je více než pravděpodobné, že se budou i v následujícím prezidentském období snažit zachovat některé z Trumpových úspěšných reforem. Současný prezident Spojených států pak zřejmě i přes neúspěch ve volbách může hovořit o jistém historickém vítězství, dosáhl totiž největší podpory od voličů nebílé rasy, jakou kdy měl kandidát republikánů od roku 1960. S ohledem na hlasování také pohořelo tvrzení, že je Trump homofob.

Biden? Prázdné vítězství, padlo v USA. Překvapivý údaj ve prospěch Trumpa
Foto: Repro Twitter
Popisek: 45. americký prezident Donald Trump

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí
Plátek poznamenává, že jsou nyní příznivci současné americké hlavy státu „pochopitelně zoufalí“, jelikož v mnoha státech volební výsledky vykazují velmi silnou vyrovnanost a Biden častokrát vede o méně než jedno procento hlasů. Velmi těsné jsou výsledky například v Pensylvánii, Wisconsinu, Georgii a v Arizoně, a pokud ve všech těchto státech i po finálním sečtení hlasů skončí ve vedoucí pozici Biden, tak získá 306 volitelů. To je stejný počet, jaký získal Donald Trump v roce 2016, kdy vyhrál nad Hillary Clintonovou.

Aby Trump zvítězil, potřeboval by nyní obrácení Pensylvánie ve svůj prospěch i s další dvojicí z uvedených států. To by znamenalo, že by se v rámci zneplatnění či přepočítání některých hlasů muselo objevit až 60 000 chybných kusů. To autoři článku uznávají za málo pravděpodobnou možnost.

Podle National Review tak Biden skutečně zřejmě legitimně zvítězí. Vítězství však hodnotí jakožto „prázdné“. O blokování „chyb levicové politiky“ se má nyní starat Senát, ve kterém budou opět zřejmě ve většině republikáni. Ti se tak mohou postarat i o ochranu Trumpových politických úspěchů, jako jsou některé daňové reformy.

Výsledky demokratů pak hodnotí jakožto „ani vítězství, ani katastrofu“.

I přes Trumpův dosti možný neúspěch ve volbách se však o jeden úspěch může opřít. Podle stanice NBC až šestadvacet procent voličů hlasujících pro Trumpa nebylo bílé rasy. To je pro kandidáta republikánů vůbec nejvyšší počet od roku 1960.

Dělo se tak i přesto, že Trump čelil soustavnému označování za rasistu od mnoha aktivistů i politiků působících u demokratů.

Podle průzkumu pak podpora Trumpa vzrostla jak u Afroameričanů, tak i u Asiatů a Latinoameričanů. Oproti 13 procentním hlasům od černochů roku 2016 se nyní těšil podpoře až od 18 procent z nich.

Ani obvinění z homofobie se nejeví jako relevantní. Podíl homosexuálních voličů totiž v roce 2020 dokonce zdvojnásobil.

Hispánci měli Trumpovi například pomoci v texaském okrese Zapata, kde tvoří až 94,7 procent obyvatelstva. Podpořili jej i Latinoameričané v okrese Miami-Dade na Floridě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…