Bílý dům: Turecko má právo bránit se útokům kurdských rebelů

26.07.2015 9:33

Turecko má právo bránit se proti teroristickým útokům kurdských povstalců. Podle agentury AP tak Bílý dům reagoval na letecké útoky turecké armády na pozice tureckých Kurdů, kteří se uchýlili v minulých letech na sever Iráku.

Bílý dům: Turecko má právo bránit se útokům kurdských rebelů
Foto: topfly.cz
Popisek: Turecko

Turecká armáda v pátek vstoupila do bojů proti islámským radikálům v severní Sýrii, bombardovala ale také tábory Strany kurdských pracujících (PKK) v sousedním Iráku.

Spojené státy označují Stranu kurdských pracujících již delší dobu za teroristickou organizaci. Zároveň ale spoléhají na kurdské bojovníky, kteří jsou spojeni s PKK, při tažení proti Islámskému státu, připomněla agentura AP.

Mluvčí Bílého domu Alistair Baskey ostře odsoudil nedávné útoky, které provedla Strana kurdských pracujících v Turecku. Zdůraznil také, že Turecko je spojencem USA v rámci Severoatlantické aliance.

Strana kurdských pracujících v sobotu vypověděla mírová jednání s Ankarou, protože podle ní už nemají smysl. Baskey prohlásil, že PKK by se měla zříci terorismu a obnovit rozhovory s tureckou vládou. Obě strany by se podle Baskeyho měly vzdát násilí a snažit se snížit napětí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…