Blbost vítězí, napsal Milan Knížák. Určitě naštve spoustu lidí

29.04.2018 7:49

Bývalý ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák se na svém webu MilanKnizak.com rozepsal o architektuře v Praze. Konkrétně zmínil mimo jiné Janákův Libeňský most.

Blbost vítězí, napsal Milan Knížák. Určitě naštve spoustu lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

„Nahradit most navrhovaný věhlasným architektem za něco, kde se architekt ani neuvažuje, mi připadá absurdní a opovážlivé. Jak si vůbec město může něco takového dovolit? Zdá se, že naši správci Prahy si umínili město zcela zničit, vymazat jeho historickou hodnotu a zuniformovat podle nudného světového střihu,“ sdělil Knížák.

Následně připomněl také úmysly s prostranstvím kolem Masarykova nádraží, kde by měl být vestavěn dle Knížáka komplex mamutích, pro Prahu naprosto nevhodných stavebních komplexů. „Když kdysi postavili podle Niemayera hlavní město Brazilie Brasilia, které vypadalo na papíře velkoryse, nestalo se nikdy živým městem. Možná ho zlidštily slumy, které vznikly na jeho okrajích. Úředníci bydlící v Brasilii využívají každou volnou chvíli, aby z města uprchli,“ poznamenal Knížák.

Podle jeho slov architektka iráckého původu Zaha Hadid, která prostranství navrhla, patří k těm necitlivým, cestovatelským architektům, kteří díky hlouposti investorů rozsévají své agresivní stavby po celém světě.

„Známá továrna na kancelářský nábytek Vitra ve Weil am Rhein u Basileje si od Zahy Hadid nechala postavit hasičárnu. Po roce zjistili, že barák sice zajímavě vypadá, ale pro hasiče je zcela nevhodný. Tak nechali postavit hasičárnu novou od jiného architekta a dílko Zahy Hadid ukazují jako příklad současné architektury. To je absurdní. Když architekt není schopen vyhovět žádanému účelu (v tomto případě byl účel zcela konkrétní), je to špatný architekt,“ řekl Knížák s tím, že Hadid je špatná architektka. 

  • Původní text ZDE.

„Nenechme si jejími nabubřelými stavbami zaneřádit Prahu, která má úplně jiný charakter. Možná, že Zahahiny domy mohou stát v rozlezlé a nudné Dubaji obklopené pouští, ale ve strukturované Praze nemají místo. V současnosti vidím téměř všude tendence k neprofesionalitě, pokleslosti, k hloupému populismu a to od vrcholových politických špiček přes správce měst a kulturních zařízení až k některým malým podnikům,“ sdělil. 

„Blbost vítězí. Asi jsme bl…“ zakončil svůj text velmi zostra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…