Blesková demonstrace u Sněmovny. Fandí se Okamurovi, nadává vládě

15.02.2022 20:20

Spornou novelu pandemického zákona, kterou ve čtvrtek vetoval Senát, se snaží opět projednat ve Sněmovně. Šéf poslanců SPD Tomio Okamura si vzal ve Sněmovně slovo, už pět hodin obstruuje s cílem jednání o pandemickém zákonu oddálit. Zástupci iniciativy Otevřeme Česko – Chcípl PES v reakci na rozhodnutí vládní koalice narychlo svolali demonstraci u Sněmovny.

Blesková demonstrace u Sněmovny. Fandí se Okamurovi, nadává vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: SPOLU se podle Chcípl pes pokusí dát na pořad jednání sněmovny opět novelu pandemického zákona. Schválení pořadu schůze může prý trvat i několik dní...

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie zahájilo dnes ve Sněmovně opět už při úpravách programu schůze dolní komory další vlnu obstrukcí, aby zabránilo schválení vládní novely pandemického zákona.

Předseda SPD Tomio Okamura využil svého přednostního řečnického práva a své rekordně dlouhé vystoupení ani po téměř pěti hodinách nedokončil. Vládu obvinil mimo jiné ze zavádění totality. Koaliční většina ve Sněmovně má sílu návrhy SPD na doplnění programu zamítnout. Počátkem února se Sněmovna dostala kvůli obstrukcím SPD ke schválení programu až po 23 hodinách od začátku jednání.

Iniciativa Chcípl PES tak pořádá rychle svolaný protest před budovou Sněmovny, aby odpůrci novely mohli přijít znovu vyjádřit svůj názor na pandemický zákon. Okamurovi vzkazují, aby vydržel řečnit ještě alespoň 75 minut. Ve Sněmovně se mezitím jednání zkomplikovalo, protože vládní koalice odebrala Okamurovi slovo hlasováním o prodloužení jednání i po 19., 21. a 24. hodině. To ovšem bylo napadeno opozicí a vše se řešilo na úrovni gremia Sněmovny.

Protestující se sejdou u Sněmovny znovu zítra v 10 hodin dopoledne.

 

Novelu pandemického zákona chce koalice prosadit k počátku března, aby mohla pokračovat některá omezení kvůli epidemii koronaviru. Pokud ji Sněmovna neschválí, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce vládu požádat o vyhlášení nouzového stavu. Podle Okamury tím vláda podvedla voliče a Válek by měl rezignovat nebo být odvolán. Sněmovna se musí novelou znovu zabývat kvůli tomu, že ji těsným poměrem hlasů zamítl Senát. Podle SPD i opozičního hnutí ANO je novela zbytečná a omezuje základní práva a svobody, zatímco v jiných zemích EU se protikoronavirová opatření rozvolňují. Předchozí schvalování vládní novely ve Sněmovně trvalo zejména kvůli obstrukcím SPD více než 35 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…