Bojovná Ukrajina: Putin nám Vánoce nevezme. Rusové, zde se můžete vzdát

30.11.2022 9:25

Přestože ruské raketové a dronové útoky devastují ukrajinskou energetickou síť, z Kyjeva zaznívá jasný vzkaz. Nedovolíme Putinovi, aby našim dětem ukradl Vánoce. A mezitím britská BBC v souvislosti s válkou na Ukrajině informuje o nástroji ukrajinské vlády, přes který mohou ruští vojáci vyjevit své přání vzdát se ukrajinské armádě. Takovýchto přání prý Ukrajina řeší asi sto den co den.

Bojovná Ukrajina: Putin nám Vánoce nevezme. Rusové, zde se můžete vzdát
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Ruská armáda devastuje Ukrajinu už 280 dní a nic nenasvědčuje tomu, že by se ruské politické vedení chystalo agresi ukončit. Naopak. Ruské rakety a íránské drony dál dopadají na domky Ukrajinců i na rozvodny elektřiny. Miliony Ukrajinců si ve ztemnělých podzimních odpolednech a večerech musí umět poradit i bez elektřiny. Ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj den co den ujišťuje své spoluobčany, že energetici dělají všechno, aby co nejrychleji obnovili všechno to, co Rusové ničí.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko prohlásil, že město „nemůže nechat Putina ukrást naše Vánoce“. Na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Vánoční stromy budou na oslavu Vánoc a Nového roku vztyčeny po celém ukrajinském hlavním městě, ale energetická společnost Jasno uvedla, že nebudou osvětleny.

„Masové akce budou i nadále zakázány v rámci stanného práva, ale nikdo se nechystá zrušit Nový rok a Vánoce a měla by zde být atmosféra Nového roku," řekl Kličko v ukrajinské televizi. „Nemůžeme si nechat Putinem ukrást Vánoce. ... Víte, nechceme dětem brát Mikuláše,“ dodal.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin chce zimu využít jako zbraň. Zbraň proti Ukrajině. Členské státy NATO naopak Ukrajině pomáhají a poskytují této zemi generátory. Platí to i o Česku.

BBC v souvislosti s válkou na Ukrajině informuje o nástroji ukrajinské vlády, přes který mohou ruští vojáci vyjevit své přání vzdát se ukrajinské armádě. Takovýchto přání prý Ukrajina řeší asi sto den co den.

Projekt nazvaný „Chci žít“ spustila ukrajinská strana v září.

„Zavoláním na horkou linku nebo zadáním údajů prostřednictvím aplikace messenger si mohou ruští vojáci domluvit nejlepší způsob, jak se vzdát ukrajinským silám. ... K nárůstu zjevně dochází od doby, kdy ruský prezident Vladimir Putin mobilizoval stovky tisíc ruských mužů, a od osvobození města Cherson. BBC byly poskytnuty nahrávky z některých hovorů,“ uvedlo britské veřejnoprávní médium.

Ruští vojáci se mohou domluvit na vlastním vzdání se i přes Telegram či WhatsApp. Nejčastěji prý žádosti o přechod do ukrajinského zajetí přichází večer a v noci, kdy se mohou vojáci na chvíli vytratit a mimo zraky svých spolubojovníků takovou žádost odeslat. Ukrajinská strana uvádí, že část volajících se obává, že jde o nějakou ukrajinskou past. Ti, kteří volají, volají nejčastěji v touze zůstat naživu.  

BBC si o telefonátech ruských vojáků povídala s ukrajinskou telefonistkou. Její jméno zná, ale protože si žena přeje zůstat v anonymitě, BBC jí říká Světlana. Zavzpomínala na telefonát jednoho muže, který žil na okupovaném Krymu a byl mobilizován k boji proti vlastní rodině i zemi.

Telefonní čísla, na kterých si lze domluvit odchod do ukrajinského zajetí jsou podle BBC přímo v Rusku blokovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…