Bojovník proti církevním restitucím, kterému vykradli auto s dokumenty, se ozývá: Proč tajíte, co dělala naše delegace ve Vatikánu

08.10.2014 15:02

Na podivné tajnůstkářství ohledně údajného jednání českých politiků ve Vatikánu, které mělo proběhnout letošního 28. května, upozorňuje na serveru Vaše věc bojovník proti církevním restitucím, advokát a senátní kandidát Okamurova Úsvitu Karol Hrádela.

Bojovník proti církevním restitucím, kterému vykradli auto s dokumenty, se ozývá: Proč tajíte, co dělala naše delegace ve Vatikánu
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Hrádela připomněl, že Ústavní soud na základě návrhu skupiny senátorů vypustil ze zákona požadavek, aby se církvím vracel i majetek, za který byla případně poskytnuta náhrada. „Obávali jsme se, že někteří političtí představitelé se budou snažit zabránit změně zákona v souladu s vůlí většiny národa tím, že dojde k uzavření konkordátu, tj. smlouvy, která má podle naší Ústavy vyšší právní sílu než zákon,“ uvedl Hrádela s tím, že kvůli tomu celou věc dále sledoval.

Podivné vykradení advokátova auta právě před jednáním u ÚS

A nenechal se zastrašit škodou v řádech desítek tisíc korun, ke které došlo dvojím vykradením jeho auta před jednáním u Ústavního soudu, a to pod kamerou průmyslové televize, aniž by přitom byli dopadeni pachatelé prvního trestného činu. „Ti mi odnesli nejenom věci běžné, ale i podklady pro jednání Ústavního soudu včetně zahraniční literatury,“ posteskl si Hrádela.

Čeští politici prý o celé věci jednali i s papežem

Podařilo se mu zjistit, že delegace ústavně právního výboru sněmovny 28. května 2014 jednala ve Vatikánu o uzavření konkordátu. „Delegaci tvořili po jednom zástupci hnutí ANO – vedoucí delegace, ČSSD – členka delegace a významní prosazovatelé zákona Stanislav Polčák z TOP 09 a Marek Benda z ODS, zpravodaj zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi,“ uvedl advokát s tím, že dle jeho informací se dokonce uskutečnilo i setkání s papežem.

Česká delegace měla slíbit, že už se k zákonu o církevních restitucích vracet nebude

„Při jednání se Svatým stolcem česká delegace konstatovala, že jejich strany nemají zájem otevírat uzavřené problémy a nebudou se vracet k zákonu o majetkovém rovnání s církvemi,“ napsal Hrádela s tím, že politické strany a hnutí tak fakticky proklamovaly snahu zabránit novele zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Žádal o informace, nic podstatného se ale nedozvěděl

Obsahu jednání politiků ve Vatikánu podle Hrádely odpovídá i další postup poslanců těchto stran v Parlamentu. Pro ověření toho, zda se skutečně děje to, co Hrádela naznačuje, pokusil se podle zákona o veřejném přístupu k informacím získat potřebné informace. Hrádela sice dostal odpovědi, není z nich ale zřejmé, co se dělo při jednání našich ústavních činitelů se Svatým stolcem. „O jednání se sdělovací prostředky vůbec nezmínily,“ podotkl k tomu advokát.

Proti kritikům zákona o církevních restitucích probíhá kampaň a jsou zastrašováni

Celou situaci považuje za krizovou. „Probíhají utajovaná jednání se Svatým stolcem, který de facto se má stát vlastníkem majetku za více než 100 miliard, a státní orgány o tom neposkytují občanům jakékoliv relevantní informace. Dokonce se zdá, že proti kritikům zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi probíhá skrytá štvavá kampaň a zastrašování,“ upozornil a apeluje proto na občany, aby donutili naše ústavní činitele k tomu, aby prováděli transparentní majetkové vypořádání s církvemi, aby nevznikaly pochybnosti o tom, zda dochází či nedochází k rozkrádání naší země. „Donuťme je k tomu, aby přijali zákon o referendu, ve kterém bychom mohli i my případně proti vůli našich zákonodárců rozhodnout o změně zákona o majetkovém vyrovnání tak, jak si přeje většina společnosti,“ dodal Hrádela.

Celý článek najdete zde

Na článek Hrádely reagoval Jiří Paroubek. Podle něj je třeba se v této věci velmi důrazně ptát, zda česká parlamentní delegace se zastoupením vládních politických stran skutečně navštívila Vatikán, aby zde jednala o uzavření smlouvy s Vatikánem a o majetkových otázkách. V případě, že by se tato návštěva opravdu uskutečnila, je třeba dostat odpovědi na otázky: Proč byla tato návštěva před veřejností tajena? Kdo ve Vatikánu zastupoval vládní strany, zejména ČSSD a hnutí ANO? Jednala delegace skutečně o uzavření konkordátu, tj. smlouvy, která má podle české Ústavy vyšší platnost než zákon, a s jakým výsledkem? A byly skutečně předmětem jednání české církevní restituce? Pokud ano, s jakým výsledkem?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…