Bosna je důstojný kandidát pro Evropskou unii, míní kníže

15.05.2012 16:41

Bosna a Hercegovina se dostala blíž ke vstupu do Evropské unie. Prohlásil to ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) po jednání se svým bosenským protějškem Zlatkem Lagumdžijou.

Bosna je důstojný kandidát pro Evropskou unii, míní kníže
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

"Diskutovali jsme, jak posunout proces přiblížení Bosny a Hercegoviny k Evropské unii. O to musíme stále bojovat. Bosna a Hercegovina je opravdu důstojný kandidát pro Evropskou unii, byť to vnitřní překážky brzdí," míní Schwarzenberg. Podle něj by země mohla vstoupit do unie do deseti let, uvedla agentura Mediafax.

Bosna a Hercegovina dostane kandidátský status, pokud bude pokračovat ve snažení

Bosna a Hercegovina ale teď musí splnit podmínky zadané Evropskou unií. Kníže ale míní, že už v tom pokročila. Pokud tomu bude i nadále, dostane kandidátský status.

„Podporujeme přístup Bosny a Hercegoviny do Evropské unie. EU není dokončena, dokud nebudou všechny evropské státy členy,“ řekl Schwarzenberg podle Mediafaxu.

Český ministr zahraničí jednal se svým protějškem v Černínském paláci také o ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi. Prý je možné navázat na spolupráci, která probíhala v minulosti. Bude ovšem potřeba stanovit konkrétní priority, ve kterých si budou země navzájem pomáhat.

"Praha byla jedním z mých prvních pracovních cílů jako ministra zahraničí. Nevybral jsem si ji náhodou. Česká republika je velmi silná priorita pro naši domácí a zahraniční politiku," prohlásil podle Mediafaxu Zlatko Lagumdžija po skončení schůze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…