Bouřlivá debata v ČT: Samková a Mach pranýřovali Lišku

03.05.2014 16:55

O ilegální imigraci, o nezaměstnanosti či zda podporovat, nebo nepodporovat obnovitelné zdroje energie se mluvilo ve dnešním vydání pořadu České televize Politické spektrum, kde dostávají přísně vymezený čas zástupci neparlamentních subjektů kandidujících do Evropského parlamentu.

Bouřlivá debata v ČT: Samková a Mach pranýřovali Lišku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Prioritou hnutí Úsvit v europarlamentu by bylo zastavení ilegální imigrace, kterou jsou postiženy zejména jižní státy Evropy, jako Itálie, Řecko a částečně Španělsko. V pořadu to uvedla advokátka Klára Samková, která do Evropského parlamentu kandiduje za Okamurovo hnutí. Samková upozornila, že ilegální imigranti mají být z jižních států redistribuováni i do dalších států EU, mimo jiné i do ČR. To by podle ní ale vážně postihlo český pracovní trh, neboť již nyní máme přes 600 tisíc nezaměstnaných a náš stát by prý takový nápor nebyl schopen unést. Lídr Strany zelených Ondřej Liška s novou vizáží, které dominovalo několikadenní strniště, oponoval tím, že ve skutečnosti počet imigrantů do ČR klesá. Podle Lišky nebude dokonce česká společnost bez přistěhovalců schopna přežít.

Cizinci prý u nás berou práci i Romům

Na to, že cizinci u nás berou práci i českým Romům, si v diskusi posteskl předseda Ústředního výboru Romské demokratické strany Miroslav Tancoš: „Na Liberecku Rom nevykope metr, je to tam samý Ukrajinec.“ S takovým postojem ale nesouhlasil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Podle něj to, že výkopové práce dělají Ukrajinci, musí být pro danou firmu výhodné. „Ukrajinec zřejmě pracuje houževnatěji, nevím,“ poznamenal s tím, že jej ale děsí nápad Lišky na řízenou imigraci kvůli tomu, aby Češi nevymírali. „Koho byste sem, pane Liško, zval, abychom nevymírali?“ optal se Mach lídra zelených jízlivě. Liška ale argumentoval tím, že například Německo chce zaplnit  200 tisíc pracovních míst kvalifikovanými imigranty. A že i u nás nemohou firmy najít pracovníky.

Zelení chtějí rozvoj, který nebude na úkor zdraví

Prioritou zelených v europarlamentu je Evropa, která se nenechá vydírat diktátory plynem a která bude chránit přírodu. Zelení chtějí ekonomický rozvoj, který ovšem nebude na úkor zdraví a budoucnosti. Podle Macha se ale zelení mýlí, když si myslí, že pracovní místa zajistí podpora například zelené energie. „Každý, kdo se podívá na fakturu za elektřinu, jak jsou vysoké příspěvky na zelené energie, vidí, že je to velmi drahá politika. Obávám se, že zelená politika vede k opaku,“ podotkl šéf Svobodných. V tomto směru mu přizvukovala Samková, podle níž se pracovní místa nedají vytvořit plánem. Posteskla si, že zelení ekonomické záležitosti opět řídí ideologicky. Ilustrovala to tím, že díky dotacím z EU se na jedné straně „staví rozhledny v údolích, na druhé je obrovská nezaměstnanost“.

Liška se ale nenechal, tvrdil, že to, kolik přispíváme na zelenou energii, je jen zlomek částky, kterou platíme za distribuci elektřiny. Míní také, že vize udržitelné ekonomiky, která vytváří místa, je dlouhodobě nosná a ve světě se ukazuje jako dlouhodobě progresivní směr. Pochválil se, že když zelení byli ve vládě, prosadili, že peníze z emisních povolenek se investovaly do Zelené úsporám. To umožnilo zateplení domů, díky čemuž domácnosti ušetří tisíce korun za energie.

Svobodní proti přívalu euronesmyslů z Bruselu

Mach se chce dostat do europarlamentu i proto, že v něm myšlenky Svobodných nejsou dosud vůbec zastoupeny. Jeho snem je žít v zemi, které nebude nikdo z Bruselu nic diktovat. „Nechci žít v socialismu,“ poznamenal. Prioritou Svobodných v Evropském parlamentu by bylo „bránit přívalu euronesmyslů“. Za jeden z největších euronesmyslů označil euro nebo nařízení, jak se má jmenovat pomazánkové máslo.

Samková podotkla, že „euronesmysly“ mají vedlejší efekt v tom, že systém provazují do větších souvislostí. A tak, když dojde k jakémukoliv pochybení, je větší pravděpodobnost dominového efektu, který může způsobit kolaps části ekonomik. Obranou proti tomu je fragmentalizace různých věcí, které jsou nyní propojovány uměle a naprosto zbytečně. Liška ale označil přístup Svobodných k Bruselu za nesmyslný.

Prioritami Romské demokratické strany (RDS) jsou podle Tancoše například podpora evropskému sociálnímu modelu či zaměstnanecké účasti na řízení podniků. Upozornil také na to, že velkým zadavatelem zakázek je stát. Připomněl, že EU dává „plno peněz“ na lesnické práce. Přál by si, aby Romové mohli realizovat alespoň 10% z těchto zakázek.

Šéf RDS si také posteskl na to, že z asi pěti miliard korun, které prošla vládní Agenturou pro sociální začleňování, byla část rozkradena. Samková k tomu poznamenala, že zneužívání peněz z evropských fondů je celoevropský problém. Tomu oponoval Liška, podle něhož jde o specificky český problém. Podle něj Česko nezvládlo čerpání dotací z evropských fondů, protože nemáme kvalitní veřejnou správu a protože  je u nás obrovská míra korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…