Brabec: Antifosilní zákon příští rok asi platit nezačne

10.04.2016 15:27

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nepředpokládá, že by antifosilní zákon začal platit už příští rok, za pravděpodobnější považuje termín 1. ledna 2018. Řekl to dnes v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Zákon by měl do budoucna snížit závislost ČR na fosilních palivech, mezi něž patří zejména uhlí a ropa a také zemní plyn. Brabec nicméně uvedl, že zákon cíleně proti zemnímu plynu nepůjde, parametrem jeho úspěšnosti bude podle ministra v budoucnu snižování emisí oxidu uhličitého (CO2). Plyn znečišťuje méně.

Brabec: Antifosilní zákon příští rok asi platit nezačne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

Termín na předložení návrhu paragrafového znění vládě má Ministerstvo životního prostředí (MŽP) do konce letošního září. Pokud vláda zákon schválí, tak by nejdříve do konce tohoto roku měl být podle Brabce předložen Poslanecké sněmovně. Analytická část dopadů zákona by mohla být hotova do konce srpna.

„První programy snižování emisí CO2 by měly následovat už od roku 2019, takže časový prostor tam relativně je,“ uvedl Brabec. Podle něj není cílem vytvořit právní normu, která bude žalovatelná, měla by být spíše deklaratorní v dlouhodobém horizontu. Ten přesahuje rámec dnešních závazků vůči Evropské unii, tedy do roku 2030. „My bychom rádi až do roku 2050 jako určitou dlouhodobou perspektivu, kterou, si myslím, že by i průmysl měl mít,“ poznamenal ministr.

Odbory a zaměstnavatelé zákon doposud odmítali kvůli tomu, že by se měl nejdříve zhodnotit dopad zákona na konkurenceschopnost ekonomiky. Člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy, generální ředitel Elektrárny Chvaletice Luboš Pavlas dnes řekl, že nejde o šťastný směr aktivit MŽP. „Ten zákon po nás nikdo nechce,“ uvedl.

Zákony v ostatních evropských zemích vznikaly podle něj postupně od roku 2008, energetika i Evropa se ale vyvíjí. „Myslím, že máme více norem, které nejsou přijaté a jsou potřeba, proto tedy ten odpor vyjádřený tím, že bychom chtěli vědět, co znamená ta konkurenceschopnost,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…