Braňte se! Velí Matteo Salvini. Velká změna v Itálii

10.03.2019 19:23

Italové dostali od své vlády vzkaz, že už je nedokáže ochránit, takže by se raději měli chránit sami, a to se zbraní v ruce, zhodnotil politolog Petr Robejšek zákon italského ministra vnitra Mattea Salviniho zákon, jenž projednává tamní parlament.

Braňte se! Velí Matteo Salvini. Velká změna v Itálii
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

V České republice se už několik let vede debata o tom, zda by nebylo vhodné umístit právo nosit zbraň přímo do Ústavy ČR, čímž by Češi, Moravané a Slezané teoreticky mohli obejít směrnici Evropské komise o regulaci držení zbraní. Česko proti omezování práva nosit zbraň podalo dokonce žalobu.

Politolog Petr Robejšek také přispěl se svou informační troškou do mlýna. Na blogu serveru Aktuálně.cz prozradil občanům, že Italové dostali do rukou právo využít na svou obranu zbraň. „Italský parlament ve středu odsouhlasil zákon, který opravňuje občany k tomu, aby se ve vlastním bytě nebo v obchodě bránili proti vetřelcům všemi prostředky. V českých médiích jsem o tom zatím moc nenašel, a tak tu informační mezeru trochu vyplním,“ napsal Robejšek.

Italové se podle Robejška mohou se zbraní v roce bránit díky tomu, že tamní ministr vnitra Matteo Salvini splnil další ze svých předvolebních slibů. „Právo občanů na sebeobranu je svaté. Vnikne-li někdo do mého obydlí, jsem oprávněn použít zbraň k vlastní obraně, k obraně jiných osob a svého majetku,“ citoval Robejšek Salviniho.

V celé řadě evropských zemí naproti tomu platí, že občan se útočníkovi bránit může, ale jen přiměřenými prostředky. Pokud soud dospěje k závěru, že se napadený bránil neúměrně situaci, může oběť útočníka sama dostat trest. Tato úprava dává smysl v okamžiku, kdy se občané mohou spolehnout na svůj stát, že je ochrání. Robejšek má spolu se Salvinim za to, že od roku 2015, kdy vrcholila migrační a uprchlická krize, už občané Itálie tuto jistotu nemají.  

„A to není všechno. Nejenže stát občana často neochrání. Dokonce ho i potrestá za to, když se on sám pokusí o účinnou obranu. Ne náhodou navštívil Matteo Salvini ve vězení Angela Peveriho. Ten byl odsouzen na čtyři a půl roku za to, že střílel na tři zloděje, kteří mu kradli benzín z jeho bagru. Jeden z nich byl přitom těžce zraněn,“ pokračoval Robejšek.

Podle autora za podobné případy můžeme poděkovat sociálněvědním fakultám, z nichž vycházejí odborníci, kteří nám tvrdí, že i zločinec je vlastně oběť, protože měl těžké dětství, složité dospívání a tak podobně.

Petr Robejšek svůj text uzavřel tvrzením, že italská vláda nepřímo oznámila občanům, že už nemůže zajistit jejich bezpečí, a je tedy na nich, aby se o svou bezpečnost postarali sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…