Britské noviny o Ukrajině: Je zde poslední šance. Jinak...

13.05.2014 11:13

Britské deníky se i v úterý obsáhle věnují dění na Ukrajině. Po referendu ve východních regionech prý dále stoupá napětí mezi separatisty a vládními jednotkami, které hrozí přerůst v občanskou válku ozbrojených gangů, nebo dokonce v úplný rozpad země.

Britské noviny o Ukrajině: Je zde poslední šance. Jinak...
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Komentář uznávaného britského deníku The Telegraph soudí, že pouze velkorysá nabídka ze strany Kyjeva může za současných okolností zabránit rozpadu Ukrajiny.

Referendum, které narychlo zorganizovali separatisté ve východních oblastech, má podle britského ministra zahraničí „nulovou věrohodnost“. Podle deníku stojí tento názor na celkem reálných základech, ovšem přes všechny „surreálné prvky“ je třeba referendum na východě Ukrajiny brát smrtelně vážně. Oblast tvořící nepostradatelný ekonomický základ ukrajinského státu prý stojí na pokraji připojení k Rusku. A ukrajinská porevoluční vláda nedokáže na tuto výzvu najít žádnou odpověď, jak ukazuje i dosavadní totální neúspěch vojenské „protiteroristické operace“.

Poslední šancí, jak zabránit definitivnímu rozvratu, je podle deníku skutečně široká nabídka autonomie pro východní oblasti, a nebát se jednat například i s lidmi z Kremlu. Bez toho se podle Telegraphu zdá rozpad Ukrajiny nevyhnutelný.

Komentář The Telegraph v angličtině ZDE

Jiný renomovaný britský deník The Guardian přináší reportáž z pondělního vyhlášení „Lidové republiky Doněck“. Zmínil zejména slova vůdce republiky Denise Pušilina, který vyzval Rusko, aby zvážilo začlenění tohoto hraničního regionu do Ruské federace. To se však zatím zdá značně nejisté.

Rusko totiž sice na rozdíl od Západu výsledky referenda uznalo, ale na druhou stranu z nich zjevně nechce vyvozovat mezinárodně politické konsekvence, a naopak vyzvalo k jednání ukrajinské vlády se separatisty, které by umožnilo řešení v rámci současných hranic Ukrajiny.

Zato ukrajinský úřadující prezident Turčynov oznámil, že referendum nebude mít žádné právně závazné důsledky, s výjimkou trestně právních dopadů na jeho organizátory. Je však prý nesporné, že nálada obyvatel na východě Ukrajiny je značně protivládní, a události typu střelby do davu hlasujících ji ještě posílili.

Reportáž deníku The Guardian v angličtině ZDE

Připojení k Rusku je podle deníku až „dalším krokem“, který nemusí být jediným řešením. Například zástupci Luhanské republiky deklarovali touhu po samostatnosti a dokonce vyzvali OSN, aby ji uznalo jako samostatný stát.

Podle Guardianu dochází na východě Ukrajiny především k fatálnímu rozdělení společnosti. Zatímco někteří podporují samostatnost,a nebo dokonce připojení k Rusku, deník přinesl též rozhovor s dvacetiletou dívkou, jejíž rodina prý zvažuje vystěhování z oblasti. „Můj otec se tu snaží prodat svůj obchod, abychom mohli utéct,“ prozrazuje. „Miluju Luhansk, ale musí to být ukrajinský Luhansk,“ dodává.

Ve východoukrajinských městech prý vládne zmatek, který hrozí přerůst do ozbrojeného chaosu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…