Brusel je náš obývák, vykládalo v Rožnově trio kandidátek zelených

10.05.2014 20:08

REPORTÁŽ Voliči si mohli dát v sobotu svačinu v „obýváku“ Strany zelených. Lidé debatovali o politice se třemi kandidátkami na europoslankyně, které do Rožnova pod Radhoštěm přijely a uspořádaly tu kontaktní kampaň.

Brusel je náš obývák, vykládalo v Rožnově trio kandidátek zelených
Foto: Daniela Černá
Popisek: Obývák Strany zelených

Zelení rozbili předvolební stan v rožnovském parku. Na místo dorazily hned tři kandidátky do Evropského parlamentu. Dvojka, Michaela Suchardová, právnička a expertka na evropské právo, Jana Zapletalová – Koláčková z Chvalčova, bývalá náměstkyně ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny a Zuzana Vachůnová, ekoložka se zkušeností z Evropského parlamentu. Tímto zastoupením tak dámy také potvrdily filozofii své strany, a to prosazování rovnosti zastoupení mužů i žen v politice. „Přišly jsme na kampaň sice jako kandidátky, samé ženy, ale jsou s námi i členové základní organizace ze Vsetína, a to jsou muži. Takže nejsme zcela v převaze,“ upozornila Vachůnová. Zelení mají jako jediní rovnoprávnou kandidátku, na které je polovina mužů a polovina žen.

Voliči posvačili v „obýváku“

Někteří lidé se při procházce parkem zastavovali u propagačních stojanů a prohlíželi si kandidátku. Děti ocenily to, že když jim jeden zelený balónek při hře prasknul, mohly si přijít pro druhý. Strana totiž přivezla dostatečnou zásobu. Dospělí si brali perníčky nebo náramky s logem. S rozdáváním letáků a reklamních předmětů pomáhali kandidátkám další členové strany. Pokud měl volič zájem, mohl si dát občerstvení přímo „v obýváku“, což bylo posezení připravené ve stanu. „Motivem kampaně s názvem Evropa ve vašem obýváku bylo říct lidem, že se nás ošklivý a zlý Brusel týká a velmi nás ovlivňuje. Doufám, že už to lidé začínají chápat. Čím dál více se o nás rozhoduje na evropské úrovni. Obývák je něco, co je vaše, co je vám blízko a my jsme chtěli říct, že Brusel není vzdálený,“ vysvětlila Koláčková.

Evropská unie má prý demokratický deficit

Tématem, které Stranu zelených v poslední době zaujalo, je připravovaná smlouva o volném obchodu mezi Evropskou unii a USA. Shodné stanovisko jako lídr strany Ondřej Liška má i Suchardová, která má praxi v Evropské komisi. „Hodně hlasitě smlouvu kritizují i evropští zelení. Je projednávána za zavřenými dveřmi. Evropská komise má mandát a vyjednává, ale málokdo tuší, co bude součástí smlouvy. Parlament není dostatečně informovaný a ukazuje to demokratický deficit Unie. V poslední době se díky kolegům na evropské půdě podařilo prosadit konzultace pro arbitrážní klauzule,“ upozornila Suchardová.

Fotogalerie z akce

Koláčková: Že nás zaplaví cizinci? To jsou fámy a kachny

Kandidátky se pro ParlamentníListy.cz vyjádřily také k problému imigrace. „Zodpovědnost mají dnes členské státy. Jde o to, abychom jednali solidárně, aby měly země společnou zodpovědnost a uprchlíci mohli jít například do států, které jim jsou blíž. Zatím to nese vše Itálie a Řecko, které situaci nezvládají,“ uvedla Suchardová. „Je potřeba se přesně podívat na čísla. Každý se snaží vytvořit dojem, že nás imigranti zaplaví. Teď byla zveřejněna taková mapka počtu cizinců, kteří reálně žijí v naší zemi, a jejich množství se pohybuje asi do čtyř procent. Někteří lidé se snaží probudit démony strachu, že nás cizinci zaplaví. Jsou to fámy a kachny. Strany už neví, s čím by přišly. To je jako petice za korunu,“ podotkla.

Cizince potřebujeme kvůli počtu obyvatel

Kandidátky do europarlamentu se shodly na tom, že bez řízené migrace se do budoucna úplně neobejdeme. „Cizince potřebujeme už jen proto, aby nám neklesal počet obyvatel. Potřebujeme chytré mozky ze zahraničí a uživíme i lidi méně vzdělané. Říkat, že nám tu kradou práci cizinci, to není fér. Kdo se bojí toho, že mu sebere práci někdo, kdo tu nemá zázemí a je třeba bez vzdělání? Problém lidí, kteří se cítí ohrožení, je jinde. Ti, kteří nejvíce křičí, by měli nejdřív pracovat sami na sobě, pak by bylo obav, křiků i křiklounů méně,“ myslí si Koláčková. „Populistické strany používají lehká hesla, neřeší příčinu problémů a shazují vinu na druhé. My jsme Brusel, máme tam možnost řadu věcí vyjednat,“ dodala Suchardová.

Zelení věří, že jim pomohou eurovolby

Strana zelených ve volbách do Poslanecké sněmovny neuspěla. Po neúspěchu teď očekává lepší výsledek v eurovolbách i následujících komunálních volbách. „Všichni tomu věříme. Myslím si ale, že komunální volby pro nás ale budou důležitější. K evropským volbám chodí málo lidí,“ poznamenala Koláčková. „Eurovolby nám mohu hodně pomoct. Naši voliči jsou proevropští, takže doufám, že nám přijdou dát hlas. Pro mě osobně by byla práce europoslance o tom, že hájím občany, a nikoliv korporátní zájmy,“ upozornila Suchardová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

19:45 Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

Česko zažívá hokejovou euforii. Po 14 letech si naši hokejisté zahrají na mistrovství světa o zlato.…