Být premiérem, tak bych taky vyhrožoval, směje se Kubera

24.08.2012 10:40

Jaroslav Kubera, svérázný senátor z Teplic, se sice zviditelnil v diskusích o smyslu zvýšení DPH, které chystá vláda vedená jeho stranou, ale otázkám na posun své kariéry kandidaturou do čela strany se usmívá. Nestojí prý o řízení strany, která se beztak řídit nedá.

Být premiérem, tak bych taky vyhrožoval, směje se Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Podle Kubery je vyhrožování premiéra v souvislosti se schvalováním zvýšení DPH bězným politickým nástrojem, ze kterého není třeba vyvozovat dalekosáhlé závěry. „To je normální politická hra, kterou bych asi hrál taky, kdybych byl premiérem, že bych trochu zavyhrožoval,“ říká pro MF DNES.  

Tato výhružka podle něj bude účinná. „Zapůsobí to na ty poslance, kteří vědí, že kdyby byly volby, tak už nikdy ve Sněmovně nebudou, takže ti určitě budou poslušní a hodní,“ odhaduje teplický senátor.

Zvýšení daní je podle něj sporné proto, že existuje ještě řada možností zamezení zadlužení na straně výdajů. „Je možné zrušit všechny možné pochybné fondy bydlení, dopravní a já nevím ještě čeho všeho, ani nevím, kolik jich je,“ myslí si.

Podle něj poslanci, kteří nyní o zvýšení DPH jednají, příliš neřeší, jak aktuálně smýšlí voliči, neboť podzimní volby se jich netýkají a kraje či Senát jsou mimo jejich zájem. „Tohle je jedna z věcí, která mě docela štvala,“ říká k tomu.

Díky svému ráznému postoji proti zvyšování daní se Kuberovi podařilo získat popularitu, kterou však nehodlá zpeněžovat kandidaturou do vedení ODS. „Nebude to dřív, než bude mít výkonná rada ODS jen třináct členů a strana jen jednoho místopředsedu. Až tohle prosadím, tak o tom budu uvažovat,“ říká. Za současných okolností je podle něj strana prakticky neřiditelná.

Navíc si podle něj současný předseda Petr Nečas nevede až tak špatně. „Je zatím nejlepší předseda z možného. Vy někoho lepšího vidíte? Já nikoho zatím nevidím,“ myslí si. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…