Byty nejsou. A teď ještě Ukrajinci. Nájem prý vzroste o 15 %

21.04.2022 8:52

Českou republiku již několik let sužují problémy s nedostatkem bytů. Odborníci v čele se sociology již řadu let politikům, vládě Petra Fialy (ODS), ale předtím i vládám Andreje Babiše (ANO) a ČSSD, opakují, že je třeba řešit otázku výstavby bytů. Urychlit projekty další výstavby. A teď všechno zhoršila ještě ruská válka na Ukrajině. Na jeden jediný nájemní byt dnes stojí ve frontě stovky zájemců. O složité situaci informují Lidové noviny.

Byty nejsou. A teď ještě Ukrajinci. Nájem prý vzroste o 15 %
Foto: pixabay.com
Popisek: bydlení - ilustrační foto

O jeden jediný nájemní byt se dnes hlásí stovky zájemců.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

„Zaujal mě byt 2+kk v pražských Vršovicích, ale poté, co jsem odpověděla na inzerát, mi bohužel přišla pouze omluva s tím, že přede mnou už na něj reagovalo 830 lidí,“ svěřila se novinám paní Mariana, která se rozhodla, že po osmi letech změní bydliště. To se jí ale zatím nepodařilo.

Monika Lukášová z realitního portálu Reality.idnes.cz. oznámila, že v průběhu března a posléze dubna vzrostl zájem o nájemní bydlení až o 60 procent.

Téměř trojnásobnou poptávku oproti loňsku nyní zaznamenal i portál Bezrealitky.cz. „Naše ukrajinská kolegyně na zákaznické lince řeší poptávky od rána do večera. A i když příliv uprchlíků postupně klesá, nájmy nyní začínají vyhledávat ukrajinské domácnosti, které doposud přebývaly u dobrovolníků, a teď se jim podařilo najít zaměstnání a staví se postupně na vlastní nohy,“ řekl šéf portálu Bezrealitky.cz Jan Škrabánek.

Nejhorší situace s dostupností nájemních bytů je tradičně v Praze, ale problémy už se projevují i v menších městech.

Ekonom Lukáš Kovanda navíc varoval, že se rozhodně nebude blýskat na lepší časy. Naopak očekává, že ceny nájemního bydlení letos vzrostou o 10 až 15 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…