Bývalý Havlův mluvčí prozrazuje: S Klausem si dokázali vyjít vstříc

11.09.2014 15:39

Diplomat a překladatel Michael Žantovský vydává v říjnu životopis svého přítele Václava Havla, který stručně nazval Havel. Jaký český exprezident vlastně byl? To je otázka, na kterou by si čtenáři po přečtení dlouho očekávané knihy měli být schopni odpovědět.

Bývalý Havlův mluvčí prozrazuje: S Klausem si dokázali vyjít vstříc
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Diplomat a politik Michael Žantovský v pořadu ČT Hyde park

Pro Žantovského bylo napsání životopisu disidenta a exprezidenta Václava Havla jednou z největších výzev, před kterou v životě stál. V dostupných pracích o velké postavě novodobých českých dějin řada lidí postrádala celkový pohled na jeho osobnost, což se Žantovský svým dílem snaží napravit.

„Často se o něm píše jako o politikovi, disidentovi a bojovníkovi za lidská práva. Většinou se o něm nepíše jako o dramatikovi a spisovateli. Nebo se naopak píše to druhé a vynechá to první. Málo se o něm napsalo jako o mysliteli. A když už někdo postihl všechny vyjmenované oblasti, tak se málo psalo o něm jako o člověku. Já jsem se pokusil o jiný, celkový pohled,“ vysvětloval v rozhovoru pro Reflex.cz.

„Pro mě byl jedním z mála lidí v životě, který byl pořád stejný – ať byl v politice, nebo působil jako dramatik, nebo jsme spolu seděli v hospodě a pili pivo. V tom byl neopakovatelný a jedinečný,“ myslí si zkušený český diplomat.

Klaus měl s Havlem společného více, než si myslíte

Pro svou knihu se Žantovskému povedlo vyzpovídat i exprezidenta Václava Klause, o kterém je známo, že se s Václavem Havlem v mnohém rozcházel. „Možná bude pro někoho překvapivé, že když se na to díváte zpětně a bez emocí, tak zjistíte, v kolika věcech Havel a Klaus spolu souhlasili a dokázali si vyjít vstříc. Byly věci, kdy spolu ostře nesouhlasili, ale nikdy to nepřerostlo v naprosto ničivý politický střet, to si veřejnost málo uvědomuje. Oba měli a mají své fankluby, které neustále rozviřují spory mezi nimi, já si ale myslím, že to nebylo tak horké, jak se zdá,“ podotýká Žantovský.

I Havel měl slabiny

I když byl Havel významnou personou nejenom české politiky, kterou mnozí nekriticky obdivují, měl podle Žantovského jako každý člověk slabiny. Ne vždy se údajně dokázal jasně politicky rozhodnout a také neuměl moc zacházet s médii. „Ačkoli byl dlouho disident, tak byl mizerný konspirátor. Neudržel tajemství ani deset minut. Okamžitě se s tím musel svěřit. Dělat mu za těchto podmínek mluvčího bylo někdy mimořádně složité a nervující. Byl to velký člověk, ale dokonalý nebyl,“ popisoval Žantovský svoji zkušenost s exprezidentem.

Celý rozhovor k přečtení ZDE.

„Potřebujeme ho víc než jindy. Některé věci, které ve své době kritizoval a tehdy mohly působit až donkichotsky, například kritika politiky jako čisté technologie moci, se přece v posledních letech projevují ještě výrazněji. V tom byl Havel velmi předvídavý. Politika trpí nedůvěrou a lidi jako Havel chybí,“ uzavřel Žantovský rozhovor smutným konstatováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…