Bývalý disident Kroupa v televizi vzpomínal na srpnovou okupaci

21.08.2014 19:48

Bývalý disident, politik a vysokoškolský učitel Daniel Kroupa ve čtvrtečním vydání pořadu Interview ČT24 vzpomínal na události 21. srpna 1968. „Cítil jsem smíšené pocity, hněv a zároveň strašné ponížení,“ uvedl s tím, že cítil také strašné zklamání z politiků, protože nezůstal žádný, který by se nenechal po okupaci zatknout.

Bývalý disident Kroupa v televizi vzpomínal na srpnovou okupaci
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

„Najednou tady nebyl žádný vůdce národa,“ posteskl si. Osobně tehdy velmi silně pomýšlel na emigraci, ale nakonec v zemi zůstal, protože tu měl osamělou matku.

Na otázku moderátorky, zda se tehdy národ příliš snadno nevzdal, Kroupa uvedl, že lidé, kteří ovládali veřejný prostor, naléhavě žádali lidi, aby nedali sovětským vojákům záminku k ospravedlnění zásahu. Ti, kteří by se okupantům postavili, by se vystavovali podezření, že pracují pro Sověty.

Dubček měl v sobě cosi lidského. Ale i zmateného

Kroupa se v 90. letech jako poslanec měl možnost s Dubčekem osobně seznámit. Dubček měl prý v sobě cosi lidského, na rozdíl od ostatních komunistů. Zároveň ale i cosi zmateného. „Ve Federálním shromáždění se mě snažil přesvědčit, že v roce 1968 chtěli vybudovat demokracii,“ uvedl Kroupa s tím, že si Dubček ale v tehdejší době neuvědomoval limity zahraniční politiky.

Vyzdvihl odvahu herce Josefa Kemra, který odmítl vyznamenání, když řekl, že nemůže přijímat vyznamenání, pokud je v zemi okupant.

Stíhání Semelové skončí bez výsledku?

V pořadu opět zazněl záznam proslulého vystoupení komunistické političky Marty Semelové z Hyde parku, v němž vpád vojsk Varšavské smlovuy do Československa v srpnu 1968 označila za internacionální pomoc, která komunistům přinesla problémy.

Moderátorka Světlana Witowská v této souvislosti zmínila, že Semelová kandiduje do pražského zastupitelstva. Podle Kroupy lidé jako Semelová nenávidí nový režim. „Nadále šíří ruskou propagandu,“ posteskl si. Ohledně stíhání Semelové za uvedený výrok si myslí, že v současné atmosféře skončí do ztracena. „Za situace, kdy je řada občanů na současný režim naštvaná kvůli četným aférám a korupci prý orgán činný v trestním řízení zvažuje, jestli stíháním Semelové nezpůsobí ještě větší škodu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…