Bývalý primátor chce do senátu za opoziční ANO. Do komunálu však kandiduje ve vládním dresu

08.09.2022 9:33

Petr Vokřál býval oblíbeným brněnským primátorem. Do politiky ho přivedl Jaroslav Faltýnek, tehdejší první místopředseda ANO a pravá ruka Andreje Babiše. Poté, co však vypukla kauza Stoka, Vokřál ukončil své členství v ANO a stáhl se z politiky. Teď se pokouší o comeback. Byť jako nezávislý kandidát, ale navržen právě hnutím ANO usiluje o mandát senátora za brněnský senátní obvod č. 58.

Bývalý primátor chce do senátu za opoziční ANO. Do komunálu však kandiduje ve vládním dresu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Petr Vokřál, ANO

O post brněnského senátora se letos 23. a 24. září utká celkem šest kandidátů. Kromě exprimátora Petra Vokřála se o křeslo v horní komoře parlamentu uchází známý advokát a ústavní právník Zdeněk Koudelka (Trikolora, SPD, Moravané), místostarosta městské části Brno Židenice Petr Kunc (SEN 21), hlavní architekt města Brna Michal Sedláček (KDU-ČSL a TOP 09), prezidentka spolku Obrození Lucie Zajícová (DOMOV) a dosavadní senátor a hvězdář Jiří Dušek. Ten však letos nekanduje za ANO, ale za koalici ODS, ČSSD a dalších subjektů. 
 
 
Petr Vokřál však usiluje nejen o post senátora, ale také komunálního politika. Z druhého místa totiž kandiduje do obecního zastupitelstva v Brně Kníničkách. Nicméně nikoliv za hnutí ANO, jak by volič automaticky předpokládal, ale za KDU-ČSL. Přestože jde o politické strany, z nichž jedna dnes reprezentuje hlasitou parlamentní opozici, a druhá je nepřehlédnutelnou součástí vládní koalice a součástí vítězné koalice SPOLU. 
 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
ParlamentníListy.cz se proto snažily zjistit, jak tato politická nominace ze dvou protilehlých politických táborů jde dohromady. Bývalý brněnský primátor a dnes kandidát do senátu Petr Vokřál však ani na opakované dotazy redakce nereagoval. O něco sdílnější byli představitelé obou politických stran. 
 
„Mluvila jsem s panem Vokřálem a je to trochu jinak. Je to kandidátka pouze nezávislých kandidátů, nikdo z těch lidí není členem žádné politické strany. Pouze z důvodu, aby nemuseli sbírat ke kandidatuře podpisy, tak formálně kandidují na kandidátce s podporou KDU-ČSL. Opravdu se tedy nejedná o lidoveckou kandidátku,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz bývalá ministryně, dnes poslankyně a především krajská předsedkyně hnutí ANO v Jihomoravském kraji Alena Schillerová. 
 
Jak však dokazuje oficiální kandidátní listina na serveru Českého statistického úřadu volby.cz všichni kandidáti do místního zastupitelstva za „Nezávislí kandidáti pro Kníničky s podporou KDU-ČSL“ jsou sice uvedeni jako osoby bez politické příslušnosti, ale zároveň všechny kandidáty navrhla jedna konkrétní politická strana a tou je právě vládní KDU-ČSL. Nejde tedy o tzv. sdružení politické strany a nezávislých kandidátů, kdy některé konkrétní kandidáty navrhuje daná politická strana a další jsou skutečně uvedeni jako nezávislí kandidáti. 
 

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
ParlamentníListy.cz se proto zeptaly na kandidaturu Petra Vokřála hned několika politiků KDU-ČSL včetně předsedy a vicepremiéra Mariana Jurečky. Odpověď přišla pouze od jihomoravského krajského manažer KDU-ČSL Petr Cajzla. 
 
„Tato městská část je venkovského charakteru, kandidují zde jen tři subjekty. Komunální politika je hlavně o lidech a lídr uskupení se domluvil s Petrem Vokřálem, že za ně bude kandidovat. KDU-ČSL toto uskupení podporuje a vždy podporovalo rozhodování lidí odspodu. Do kandidátky tak nebylo nikterak zasahováno. KDU-ČSL jde primárně o službu lidem, i proto máme nejvíc komunálních politiků a nejvíce podaných kandidátních listin,“ reagoval Petr Cajzla na dotaz, jestli vedení lidovců ví o duplicitě v kandidatuře Petra Vokřála. 
 
Krajský manažer KDU-ČSL zároveň nevidí problém v tom, že do senátu kandiduje Vokřál za opoziční ANO a v komunálních volbách za vládní lidovce. „Komunální politika je o lidech, o tom, kdo podpoří opravu školky, hřiště nebo lesní cesty. Spojení komunální a vládní politiky není dle mého názoru v tomto případě na místě,“ dodal Cajzl, podle kterého duplicitní kandidaturu nijak nenarušuje důvěryhodnost kandidatury Petr Vokřála. „Jsou to naprosto rozdílné úrovně politiky,“ dodal. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…