ČSSD chce poslanecké komise ke kauzám. Jinak je prý nikdo nevyšetří

24.08.2012 16:15

ČSSD se chce na příští schůzi Poslanecké sněmovny pokusit o prosazení poslaneckých komisí k nevyjasněným korupčním kauzám a podezřelým nákupům. V pátek to vedení strany uvedlo na tiskové konferenci.

ČSSD chce poslanecké komise ke kauzám. Jinak je prý nikdo nevyšetří
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Já budu minimálně prosazovat, abychom navrhli vyšetřovací komisi, která by se týkala armádních zakázek, protože tam přibývají stále nové a nové kauzy,“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Detaily má ještě projednat poslanecký klub sociálních demokratů.  

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek připomněl, že se nic neděje ani v kauze ProMoPro, se kterou je spojován současný ministr obrany Alexander Vondra. I v této věci ČSSD neúspěšně žádala vznik vyšetřovací komise. „My se vrátíme k těmto tématům, budeme navrhovat vytvoření těchto komisí, které jsou shazovány, ale je to velice paušální a nefér odsudek,“ řekl k tomu Zaorálek.

Podle Zaorálka je to jediná možnost, jak věci rozkrýt, protože policejní šetření je stále selektivní. „Je to zápas s tím, že se některé věci principiálně nedělají a nešetří. Není na to možné reagovat jinak než vytvořit komisi,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny.

Ocenil naopak tento týden zveřejněnou výroční zprávu BIS, která jej překvapila svou konkrétností. Jsou v ní jmenovány konkrétní státní firmy, jejichž rozhodování ovlivňují zájmové skupiny. „Obávám se, že ze strany vlády je reakce naprosto nedostatečná,“ poznamenal ke zjištěným faktům Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …