ČSSD je stranou v troskách. Od vládního angažmá si podle blogera slibuje udržení ve Sněmovně

11.05.2018 17:40

Extempore nového mistopředsedy sociálních demokratů Jaroslava Foldyny na oslavě konce II. světové války v Praze spolu s Nočními vlky z Ruska, kterým pořádně naštval předsedu Jana Hamáčka, považuje bloger Jan Bartoň už jen za špičku ledovce, která ukazuje hluboké názorové rozdíly uvnitř této strany. „Už dlouho to vypadá tak, že se Foldyna stává jakýmsi ‚zlým‘ mužem v ČSSD,“ poznamenal Bartoň v blogu na serveru iDnes.cz.

ČSSD je stranou v troskách. Od vládního angažmá si podle blogera slibuje udržení ve Sněmovně
Foto: ČSSD
Popisek: Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD

Foldyna také jako jeden z mála, ne-li zcela osamocen, ve vedení ČSSD kritizuje „proevropskou“ politiku své strany, která je podle něj zodpovědná za obrovskou ztrátu voličské přízně, připomněl bloger, podle nějž často hovoří o tom, že je „potřeba vnímat realitu“. „Už dlouho to vypadá tak, že se Foldyna stává jakýmsi ‚zlým‘ mužem v ČSSD,“ míní. Nyní na setkání k oslavě konce II. světové války v Praze s ruskými Nočními vlky se dostal do kontroverze s jistým aktivistou. Použil přitom zajímavou argumentaci a odmítá se za cokoliv omlouvat. „Jan Hamáček i Jiří Zimola hovoří o Foldynově případu jako o konfliktu zastupování sama sebe a ČSSD,“ připomněl Bartoň ve svém blogu na serveru iDNES.cz.

Faktem podle Bartoně zůstává, že pozici místopředsedy ČSSD získal Foldyna poměrně překvapivě, a tudíž jeho aktivity, jakkoliv je může vydávat za své soukromé, samozřejmě vedou k tomu, že se do jeho „soukromé“ akce přimíchá celostátní politika. „Nicméně ohánět se vlastenectvím tak, jako on, má samozřejmě svá úskalí,“ míní bloger, podle nějž Foldyna zřejmě velmi správně chápe, že oficiální politika ČSSD jakožto výrazně „proevropské“ strany mohla stát i za velkým propadem voličské přízně v podzimních volbách.

Je velmi pravděpodobné, že ne nevýznamná část bývalých voličů ČSSD volila v podzimních volbách hnutí ANO a zřejmě i SPD, je přesvědčen Bartoň. Foldyna podle jeho názoru tedy cítí, že by bylo dobré oslovit bývalé voliče ČSSD, přeběhlíky k SPD, s tím, že i ČSSD je „vlastenecká“ strana, která ochrání naše „životní zájmy“. „Protože je takový, jaký je, dělá to tak, jak umí. Že se jako na potvoru dolaďuje koaliční smlouva ANO a ČSSD, je v tomto případě shoda skutečně náhodná,“ řekl a dodal, že snaha současného Hamáčkova a Zimolova vedení ČSSD o vstup do koaliční vlády je samozřejmě obrovská sázka do loterie.

Bartoň poukázal i na to, že ČSSD ve volebních preferencích stagnuje a teprve po schválení koaliční smlouvy ve vnitrostranickém referendu a podepsání koaliční smlouvy se ukáže, jak voliči vstup ČSSD do vlády přijali. „Očekávám, že hlasití odpůrci koalice s ANO pokoj nedají, nicméně velmi by mne překvapilo, pokud by Hamáček se Zimolou nedokázali své spolustraníky přesvědčit, aby koaliční smlouvu schválili,“ uvedl a zmínil, že rozmíšky v ČSSD jí však v žádném případě na popularitě nepřidají.

  • Původní zdroj ZDE

Navíc Foldyna považuje i zákaz spolupráce s SPD Tomia Okamury na jakékoliv úrovni za chybný, uvedl bloger a doplnil, že v Ústeckém kraji ale již funguje koalice ČSSD, KSČM, SPD-SPO. „To mimochodem ukazuje, že ‚zákazy‘, které si ČSSD vytváří, jí nebrání v ‚tvořivém‘ přístupu a koalice s SPD v Ústeckém kraji vedení partaje evidentně nevadí. ČSSD je tak bez ohledu na ‚případ Foldyna‘ stranou v troskách, která si slibuje od vládního angažmá udržení ve Sněmovně,“ uzavřel Bartoň s tím, že ani to se jí však nemusí vyplatit, a prvním testem skutečné síly ČSSD tak budou letošní podzimní komunální a senátní volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…