ČSSD představila priority k případnému jednání o vládě

05.10.2021 16:01

Sociální demokraté dnes v Poslanecké sněmovně představili hlavní povolební priority, které budou prosazovat v případě vyjednávání o účasti v budoucí vládě. Tyto hlavní body určili ve svém hlasování sami občané, které k tomu ČSSD vyzvala při zahájení volební kampaně. Veřejnost mohla na webu ČSSD vybírat z celkem 15 programových bodů. Online hlasování se zúčastnilo celkem 106 392 lidí.

ČSSD představila priority k případnému jednání o vládě
Foto: Screen FB ČSSD
Popisek: ČSSD v Brně zahájila poslední fázi předvolební kampaně

Podle výsledků hlasování se ukázalo, že jedním z hlavních témat pro občany je dostupné bydlení. ČSSD už v tomto volebním období připravila a předložila zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech, který má za cíl mimo jiné snížit cenu bytů až o 30 procent. Žádná ze sněmovních stran zákon však nechtěla projednat.
 
 
„Zatímco ČSSD chce stavět dostupné obecní byty, koalice SPOLU v čele s ODS chce akorát lepší podmínky pro developery. A to je to, co nás odlišuje. ČSSD chce byty dostupné pro lidi, ODS chce byty dostupné pro ruské spekulanty, kteří skupují byty a nechávají je prázdné. Volná ruka trhu prostě v tomto selhává,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.
 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
Vedle problematiky bydlení se na dalších příčkách hlavních priorit ČSSD umístil také například požadavek na navýšení platů pracovníků v sociálních službách o 10 procent ročně, odmítnutí privatizace ve zdravotnictví nebo snížení DPH na potraviny.
 
„Lidé jednoznačně odmítají úvahy o prodloužení odchodu do důchodu později než v současných 65 letech. Jan Skopeček z ODS hovoří o odchodu do důchodu až v 70 letech, Markéta Pekarová Adamová zase hovoří o tom, že by se hranice měla posuzovat každých pět let. ČSSD je pro občany zárukou toho, že pokud budeme ve vládě, věk odchodu do důchodu se měnit prostě nebude,“ uvedla k tématu ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…