ČT: Karlovarský kraj by ovládla levice před ANO, TOP 09 a zemanovci

25.09.2013 22:31

V Karlovarském kraji by podle průzkumu, který pro Českou televizi (ČT) provedly agentury STEM/MARK a Median, vyhrála ve sněmovních volbách levice. ČSSD by mohla získat až 30,5 procenta, KSČM 22,5 procenta. Hnutí ANO a TOP 09 jsou na stejných 17 procentech. Spíše levicová Strana práv občanů - zemanovci by v kraji získala 10,5 procenta, vyplývá z průzkumu takzvaného volebního potenciálu pro ČT.

ČT: Karlovarský kraj by ovládla levice před ANO, TOP 09 a zemanovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Volební potenciál je výpočet voličů, kteří podporu konkrétní strany zvažují a nevylučují účast ve volbách. ODS by podle tohoto průzkumu v Karlovarském kraji získala 16,5 procenta, strana Úsvit 11 procenta a Strana zelených 8,5 procenta.

Pětiprocentní hranici by mohla překročit podle průzkumu i KDU-ČSL se šesti procenty a Dělnická strana sociální spravedlnosti s pěti procenty.

V minulých parlamentních volbách byli v Karlovarském kraji nejúspěšnější sociální demokraté s 23,3 procenta hlasů, ODS dostala 17,7, TOP 09 měla 16,2 procenta hlasů, KSČM 13,1 a Věci veřejné 11,8 procenta.

Podle celostátního průzkumu agentury TNS Aisa pro ČT by by se nyní ve volbách dostalo do sněmovny sedm stran. Volby by vyhrála ČSSD před KSČM a hnutím ANO. Volby by vyhráli sociální demokraté se ziskem 29 procent hlasů, druhou KSČM by volilo 14,5 procenta lidí. Hnutí ANO by získalo 11 procent, o půl procenta horší by byla TOP 09. Devět procent voličů by hlasovalo pro ODS. Lidovcům průzkum přisuzuje 5,5 procenta hlasů, Úsvitu pak pět procent.

K volbám by určitě přišlo 52 procent oprávněných voličů, dalších 19 procent lidí s účastí "spíše počítá".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…