ČTK-Nečas: Česko může díky průmyslové tradici získat čínské investice

26.04.2012 16:13

Česko má díky své průmyslové tradici velkou šanci získat podíl na téměř dvou stech miliardách korun, které hodlá Čína investovat ve střední a východní Evropě. Po jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem ve Varšavě to prohlásil český předseda vlády Petr Nečas.

ČTK-Nečas: Česko může díky průmyslové tradici získat čínské investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Wen Ťia-paems na úvod jednání s představiteli 16 středoevropských a východoevropských zemí uvedl, že Peking hodlá v regionu investovat do infrastruktury, nových technologií a zelené ekonomiky. Čína podle něj chystá vyslat do oblasti odborníky, kteří by hledali společné investiční a další projekty.

„Tím, že jsme zemí se silnou průmyslovou tradicí a také s tradicí inovativního podnikání, tak tady máme velkou šanci uspět,“ řekl novinářům Nečas. „Bude to především záležitost aktivity českých firem,“ dodal.

Podporu by mohla mít například Škoda

Český premiér rovněž uvedl, že se na jednání s čínským protějškem shodli na společném zájmu o zvýšení obchodní výměny. „Já jsem se především snažil podpořit vzájemný obchod, ale také vzájemné investice. A v tomto případě i investice českých firem v Číně,“ řekl Nečas. Podporu prý vyslovil například investicím  Škody nebo firmy PPF v Číně.

Wen před čtvrtečním jednání se středoevropskými politiky uvedl, že Peking je připraven usnadňovat této oblasti účast na výstavách a veletrzích pořádané v Číně. „Čína bude spolupracovat se zeměmi střední a východní Evropy s cílem otevřít vzájemně trhy a zvýšit obchodní výměnu do roku 2015 na 100 miliard dolarů (187,5 miliardy korun),“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…