Čaputová mluvila: Krásné, paní prezidentko, jsem hrdý na Havla, jásal Rakušan

16.06.2021 7:54

Kandidát na premiéra Ivan Bartoš (Piráti) a jeho kolega z předvolební koalice Vít Rakušan (STAN) vyrazili do Bratislavy na mezinárodní konferenci o bezpečnosti Globsec. Oba byli nadšeni z úvodního projevu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Ta v Bratislavě oznámila, že nestačí jen překonat pandemii covidu. Podle ní je třeba přikročit k hlubokým strukturálním změnám. Osobností oceněnou na letošním Globsecu se stal první český prezident Václav Havel. Cenu přebíral Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla.

Čaputová mluvila: Krásné, paní prezidentko, jsem hrdý na Havla, jásal Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Čaputová ve svém projevu proneseném v angličtině zdůraznila, že žijeme v době, kdy nestačí jen překonat následky pandemie nemoci covid-19, ale je třeba přikročit k hlubokým strukturálním změnám.

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

„Mluvit o zotavení nestačí. ... Musíme mluvit o hlubokých strukturálních změnách. Začínáme strategické diskuse o naší budoucnosti v EU a NATO. Právě jsme zahájili konferenci o budoucnosti Evropy. Na včerejším summitu NATO jsme udali tón přizpůsobení Aliance pro příští desetiletí. Během rozhovoru se na summitu EU-USA diskutuje o budoucnosti našeho transatlantického partnerství. Pandemie učinila tyto rozhovory ještě relevantnějšími,“ uvedla slovenská prezidentka.

Pandemie podle Čaputové ukázala, jak důležité je dodržovat pravidla stanovená pro řešení krize. Ukázalo se také, že to musí být jednoduchá a srozumitelná pravidla. Země, které takováto pravidla měly a jejichž občané je dodržovali, zvládají pandemii covidu lépe než jiné země. „Respektování pravidel může doslova zachránit životy,“ upozornila prezidentka.

Pandemie také ukázala, jak důležité je shodnout se na tom, co je hrozbou pro naši společnost a jak důležitá je prevence a příprava na případné příští krize. To zahrnuje i shodu na základních faktech o tom, co se vlastně ve světě děje. Tato fakta jsou dnes podle Čaputové zamlžována v přívalu obrovského množství informací.

EU by podle prezidentky měla najít shodu na tom, čemu chce čelit, na tom, že klimatická  krize je problém, kterému je třeba se postavit. Stejně tak je třeba řešit otázku vývoje nových technologií i jejich možného zneužití. Tak to vidí Zuzana Čaputová.

„Určitě bychom měli diskutovat o tom, zda náš soubor pravidel stále odráží, kdo jsme dnes. Ale moje prosba je jednoduchá: dokud se nedohodneme na nových pravidlech, měli bychom respektovat ta současná. Porušení mezinárodních pravidel může ohrozit všechny, nejen ty, kterých se to přímo týká, ať už v Gruzii, na Ukrajině, v Sýrii nebo v Myanmaru. Posledním příkladem je případ Prataseviče v Bělorusku, který spočívá v nuceném přistání letadla plného občanů EU pod falešnou záminkou. Vyjádření vážného znepokojení by mělo být naším prvním, ale nikoli posledním krokem. Abychom ochránili řád založený na pravidlech, musíme efektivněji využívat naše politické, diplomatické a ekonomické nástroje. Pro EU to také znamená upravit naše vlastní pravidla zahraniční politiky. Princip jednomyslnosti v praxi často znamená, že nemáme společný postoj EU, a to ani v případě jasného porušování lidských práv. Máme-li široký konsenzus a kvalifikovanou většinu, mělo by nám být umožněno jednat. Musíme také zajistit, aby naše pravidla neprospěla těm, kdo je porušují. Naše obchodní vazby by neměly naplňovat pokladnu represivních režimů,“ pravila prezidentka.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan byl z projevu slovenské prezidentky nadšen.

„Krásná zahajovací řeč se spoustou dobra a myšlenek. Děkuji, paní prezidentko Zuzana Čaputová,“ napsal Rakušan. „Jsem hrdý, že oceněnou osobností GLOBSECu je Václav Havel. Přebírá přítel pana prezidenta Michael Žantovský,“ doplnil posléze Rakušan.  

Konference o mezinárodní bezpečnosti Globsec se poprvé konala v roce 2005 a od té doby získala pověst jedné z respektovaných akcí, kde se otázky bezpečnosti probírají.

Rakušan o Globsecu

Rakušan o Globsecu

Úvodní projev slovenské prezidentky ocenil i předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Svět prošel za poslední rok a půl obrovskými změnami. Snad každého člověka na planetě se nějakým způsobem dotkla epidemie covidu. Lidé ztratili své blízké, čelí zdravotním problémům, přišli o své byznysy. Země a lidé tak čelí společným výzvám. Abychom se stali společností odolnou proti současným problémům, musíme zapojit školství, zdravotnictví, průmysl i dopravu. Globální problémy se už dávno netýkají jen bezpečnosti a obrany. Musíme spolupracovat se zodpovědným byznysem i neziskovým sektorem. Zvládnout kyberbezpečnost i lépe fungovat jako Evropská unie. Koordinovaně, schopně. O tom všem je mezinárodní konference Globsec, které se s Vítem Rakušanem účastníme jako panelisté. Nabízím momentku ze slavnostního zahájení prezidentkou Slovenské republiky Zuzanou Čaputovou,“ konstatoval Bartoš.

Ivan Bartoš o Globsevu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …