Čelíme důsledkům naší dvacetileté pýchy, obává se kardinál Duka. A pustil se do politiků a intelektuálních elit

04.04.2020 14:04

Kardinál Dominik Duka se domnívá, že pandemie koronaviru je pro svět zkouškou. Lidé by si podle kardinála měli uvědomit, že po nich Bůh vyžaduje určitou odpovědnost a pokoru. Každý si musí uvědomit, že lidé nejsou všemohoucí a měli by respektovat řád přírody a nemyslet tolik na svůj blahobyt a peníze. Na to se podle Duky snažila lidstvo upozorňovat i Greta Thunbergová.

Čelíme důsledkům naší dvacetileté pýchy, obává se kardinál Duka. A pustil se do politiků a intelektuálních elit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Kvůli tomu, že kardinál Duka ve svém okolí potkal osobu pozitivní na covid-19, ocitl se v karanténě. I z izolace však stačil dát rozhovor sobotním Lidovým novinám. Zdůraznil v něm, že smrt z vyděšení je horší než smrt s koronavirem. Vyzval své nemocné spoluobčany či lidi v karanténě, aby se snažili zachovat si klasický řád dne a aby se pokusili rozvíjet tvůrčího ducha. Už v dobách, kdy byl vězněn komunisty, se naučil opakovat si přednášky z latiny nebo hodiny filosofie, jak si je pamatoval z dob studií.

Ocenil skutečnost, že v krizi Češi, Moravané a Slezané ukázali, že v těžkých dobách dokážou držet při sobě a dokážou si pomáhat. Vyzval své spoluobčany, aby na tuto soudržnost nezapomněli i v časech, až bude lépe. Požádal je, aby nesklouzli k osobnímu vyřizování účtů.

To platí především pro politiky a intelektuální elitu. Jistě, ledasco jsme mohli udělat lépe, ale uvědomme si, že jsme také čelili důsledkům naší dvacetileté pýchy, kdy jsme se domnívali, že co si nevyrobíme, si můžeme jednoduše koupit za peníze. Ukázalo se, že tak jednoduché to není,“ konstatoval kardinál.

Musíme si prý ale připustit i to, že nejsme všemohoucí. Na to podle kardinála chtěla svět upozornit i středoškolská švédská aktivistka Greta Thunbergová.

„Bůh si od nás vyžaduje zodpovědnost. Tváří v tvář naší situaci si musíme připustit, že jsme si mnohé věci zavinili sami, když jsme chtěli převracet přirozený Boží řád. To neříkají jenom teologové, ale i politici a nakonec i to švédské děvče v OSN strašilo – že jsme byli nepokorní, že jsme se domnívali, že si můžeme s přírodou a se světem dělat, co chceme, bez jakékoliv odpovědnosti. A nyní nám je vystaven účet. Takže ano, současná situace je tvrdá a bolestná zkouška, kdy se skutečně zapotíme a nebude to lehké. Ale spíše než Boží trest bychom měli hledat vlastní selhání a nejprve si jako lidstvo poctivě odpovědět, zda jsme se v poslední době příliš nehnali za blahobytem a penězi, na úkor přírody a našich každodenních vztahů,“ pokračoval Duka.

Skutečnost, že i premiér Andrej Babiš pronesl na půdě Parlamentu modlitbu, podle Duky ukazuje, že nás spojuje i duchovní tradice sahající ke sv. Václavovi, sv. Ludmile a dalším českým svatým. V časech krize si to uvědomujeme víc než v čase blahobytu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…