Černé na bílém: Babišova pokuta čtvrt milionu. Magazíny psaly hezky o jeho rodině...

01.10.2021 7:08

Za přestupek proti zákonu o střetu zájmů kvůli ovládání médií uložil Městský úřad v Černošicích premiérovi Andreji Babišovi (ANO) pokutu 250 000 korun. Řízení, které bylo zahájeno na podnět neziskové organizace Transparency International, se podle serveru iROZHLAS.cz opíralo i o příklady, v nichž měla organizace jmenovat, jak Babiš se svými médii nakládá. V podnětu se například řešilo údajné vykreslování dobré image Babišovy rodiny.

Černé na bílém: Babišova pokuta čtvrt milionu. Magazíny psaly hezky o jeho rodině...
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš na zahradě

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Černošický městský úřad zahájil přestupkové řízení s českým předsedou vlády v lednu letošního roku po podnětu neziskové organizace Transparency International.

Organizace ve svém podnětu podle serveru iROZHLAS.cz ukazovala na auditní zprávu Evropské komise či statuty Babišových svěřenských fondů.

„Ve zprávě ze dne 22. 10. 2020 je zopakován závěr dřívějších zjištění tohoto auditu, že je Andrej Babiš ovládající osobou společností skupiny Agrofert,“ píše například organizace s odkazem na závěry šetření Bruselu a českou legislativu, podle které firma, kterou alespoň ze čtvrtiny ovládá člen vlády, nesmí čerpat dotace, veřejné zakázky či vlastnit média.

A právě média jsou dalším bodem, kteří aktivisté řešili. Podle nich totiž existují případy, z nichž některé v dokumentu příkladem jmenují, potvrzující vliv premiéra Babiše na magazíny, které jsou ve vlastnictví holdingu.

Magazíny prý měly mít nakázáno vykreslovat v pozitivním světle rodinu ministerského předsedy. „Podařilo se zmapovat, že k tomu docházelo, a to především vykreslováním dobré image rodiny Ing. Andreje Babiše, což může být pro mnohé voliče faktorem pro rozhodování o volbě,“ míní dokument.

Premiér Andrej Babiš již avizoval, že proti rozhodnutí černošického úřadu hodlá odvolat. Brání se, že je rozhodnutí podle něj „nezákonné“ a je to „jen politická hra jeho konkurentů“.

Odvolání nyní premiér může podat ke středočeskému krajskému úřadu. Lhůta pro vydání rozhodnutí o odvolání činí 30 dní, ve zvlášť složitých případech se prodlužuje na 60 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…