Souhlasíte s odsouzením učitelky Martiny Bednářové?Anketa
Příkladem výrobku, objevujícího se s pravidelností v hlášeních Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), je mozzarella od značky Italat, která na svém obalu tvrdí, že v 200gramovém balení tvoří 100 gramů samotný sýr. Pravdou však je, že spotřebitele místo mozzarelly čeká uvnitř především nálev a samotný sýr je menší.
Takto ošizené balení od této značky v obchodech již kontroloři nalezli v minulosti, například v listopadu loňského roku na Košíku.cz či v Kauflandu. A v letošním roce tomu nebylo jinak. Ošizenou mozzarellu tak nalezli inspektoři letos v Tescu a posléze opětovně v Kauflandu.
Podobně šizené potraviny jsou ale jen tím menším problémem, na nějž mohou Češi při nákupech narazit. Mnohem horší překvapení čekalo zákazníky Kauflandu v Chebu, kteří si tam koupili mouku.
Domů si totiž lidé z obchodního řetězce přinesli nechtěnou návštěvu, pokud si ve spěchu nevšimli, že si po některých balení hladké mouky vykračují červíci. „Na obalu výrobku se vyskytovali živí škůdci a stopy po jejich působení – přítomnost pavučinek, zámotků,“ komentovala SZPI, co vše na místě na přítomné inspektory čekalo. Červy se pak vyskytovaly nejen na samotném obalu mouky, ale mířily i dále do prodejny a lezly po regálu, z něhož byla potravina nabízena k prodeji.
Zdroj: SZPI.
Asi pak není divu, že hladká mouka nebyla jedinou, která nesla stopy zamoření škůdci. V podobném stavu byla v prodejně též hrubá mouka a přímo pod obalem čekalo v mouce na spotřebitele kromě mouky též několik kusů uhynulého hmyzu či živých larev.
Zdroj: SZPI.
Zdroj: SZPI.
V Albertu v Blansku pro změnu zákazníci trpěli nepříjemnými pachovými vjemy po otevření másla Česká chuť, jež je privátní značkou tohoto obchodního řetězce. Kontroloři popisovali, že pach připomínal kyselinu máselnou a jevila tak známky kažení, kvůli čemuž se nedá považovat za bezpečnou.
Nešlo přitom o problém dané prodejny, hned o několik dní později úplně stejně páchlo zkažené máslo v Albertu v Plzni.
Pach zkaženého másla nebyl tím nejhorším. Opravdu nezáviděníhodné zavináče čekaly na kontrolu v lahůdkách v obchodě Hruška v Lanškrouně. „Potravina vykazovala netypický, nepříjemný zápach po hnilobě, v nálevu byl patrný zákal, zjištěny sraženiny a šlem,“ popisuje kontrola, co na ni čekalo.
V daném případě lidem v tomto obchodě zavináče nabízeli zkažené z načatého balení, jehož doba spotřeby byla maximálně 7 dní po otevření. „Tato lhůta dle záznamu kontrolované osoby však už uběhla. Potravina tak měla prošlé datum použitelnosti,“ shrnuje SZPI.
Zdroj: SZPI.
Kuřecí čtvrtky zadní z Polska byly v ne o moc lepším stavu v prodejně JIP východočeská v Brně. Dle inspektorů zapáchaly a měly oslizlý povrch. „V baleních se vyskytovala zakalená tekutina,“ dodávají.
Již na první pohled plesnivý poličan prodával Penny Market v Kojetíně, přičemž kolonie plísní nazelenalé a bílé barvy se do výrobku dostaly zřejmě z důvodu porušeného obalu.
Zdroj: SZPI.
Ani v tomto roce se pak vše neobešlo bez nálezů masa se salmonelou. V balení kuřecího mletého masa ve frýdeckomísteckém Lidlu byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Enteritidis, která může způsobit onemocnění salmonelózu, přičemž dle etikety nakažené maso do obchodu dodala firma Rabbit, Trhový Štěpánov.
Pozor by si lidé měli dát taktéž, pokud nakupovali mražená kuřecí prsa v obchodech Tesco – přítomnost patogenních bakterií rodu Salmonella Infantis byla totiž kontrolory zjištěna u kuřecího z Ukrajiny, šarže: 24315 s datem minimální trvanlivosti: 12. 5. 2026.
„Důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali. S kontrolovanou osobou zahájíme správní řízení o uložení pokuty a nařídili jsme jí neprodlené stažení závadné šarže z tržní sítě,“ upozornila SZPI.
A jak je to s nebezpečnými potravinami podle země původu? Na systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, skrze nějž se jednotlivé evropské země varují navzájem před jídlem, které může ohrozit zdraví obyvatel, letos z Česka přibylo hned několik oznámení. A není nutné dělat větší rozbory, aby bylo z těchto hlášení jasné, která země původu na obalu zejména masných výrobků má být pro spotřebitele varovným znamením.
Kromě již zmíněného mraženého kuřecího z Ukrajiny se totiž v systému vyskytuje hned několik záchytů masa z Polska. V březnu bylo například vydáno varování před mraženým kuřecím kebabem, vyrobeným v Česku, jehož suroviny však pocházely od našich severních sousedů. Důvodem byla opět salmonela.
Ke konci dubna Česko varovalo před salmonelou v polských kuřecí prsních řízcích a stejnou nákazu vykazovala začátkem roku též zásilka chlazených krůtích rolek, kterou nám rovněž poslali Poláci.
Ze sousední země pak kromě nakaženého masa do Česka dorazila i kapusta, která v sobě měla toxické pesticidy, přičemž jejich limitní množství bylo překročeno až trojnásobně. „Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v kapustě prokázal nadlimitní obsah reziduí pesticidu – chlorpyrifos, a to v množství 0,029 miligramů na kilogram (mg/kg). Jde o téměř trojnásobné překročení maximálního limitu reziduí tohoto pesticidu, který dle příslušného právního předpisu činí 0,01 mg/kg,“ uvedla SZPI o nálezu, který Česko vyhodnotilo jako potenciálně závažný a varovalo ostatní země.
A aby toho nebylo málo. V kaiserce z Polska se našel dokonce i kovový drát.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas