Češi chtějí zpřísnit přijímání lidí z islámských zemí, zjistil to průzkum pro ČRo

15.01.2015 6:45

Velká většina obyvatel České republiky, 87 procent, míní, že ČR by měla být při přijímání cizinců přísnější u islámských zemí. Vyplývá z to průzkumu Medianu, který agentura provedla pro Český rozhlas po teroristických útocích islámských radikálů v Paříži.

Češi chtějí zpřísnit přijímání lidí z islámských zemí, zjistil to průzkum pro ČRo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Median ale upozornil na to, že číslo nelze vnímat "pouze jako odpor k muslimům vyvolaný útoky ve Francii". Češi mají trvale, přes minimální počet cizinců žijících dlouhodobě v tuzemsku, výrazně odmítavé postoje k cizincům a imigraci, uvedli mimo jiné autoři průzkumu. Vyplynulo z něj například také to, že mírně nadpoloviční část veřejnosti (53 procent) se domnívá, že po útocích v Paříži se zvýšilo riziko teroristického útoku i v České republice.

Průzkum také ukázal, že 84 procent lidí je pro zavedení kvót pro přijímání cizinců, kteří chtějí v ČR pracovat či studovat, 64 procent souhlasí se zvýšením počtu příslušníků bezpečnostních složek, 63 procent respondentů je pro znovuzavedení kontrol na českých hranicích a 55 procent pro zvýšení rozpočtu zpravodajských služeb.

Víc než polovina občanů je pro případné zapojení do koalice proti takzvanému Islámskému státu

Z průzkumu, jehož se zúčastnila zhruba tisícovka plnoletých, podle Medianu vyplynulo rovněž to, že nadpoloviční většina dotázaných si myslí, že pokud by o to spojenci požádali, měla by se česká armáda zapojit do koalice bojující proti takzvanému Islámskému státu, respektive 34 procent respondentů říká bezpodmínečné ano, 30 procent souhlasí, ale jen pokud by akce měla mandát OSN. Devětadvacet procent lidí by bylo proti, sedm procent respondentů uvedlo, že neví.

Pokud jde o to, zda by média dál měla zveřejňovat karikatury islámských symbolů, 39 procent lidí si myslí, že měla, protože je to svobodná kritika, 34 procent se domnívá, že neměla, protože to zvyšuje nebezpečí útoku, a 25 procent lidí míní, že by média takové karikatury zveřejňovat neměla, protože jsou zbytečně urážlivé.

Nadpoloviční většina lidí v průzkumu také podpořila opatření, která by zvýšila bezpečnost, i kdyby zároveň omezila občanskou svobodu - od přísnějších kontrol na letištích a hranicích (pro 88 pct), přes hustší kamerové pokrytí měst (pro 74 pct), větší dohled nad bankovními účty (pro 64 pct), podrobnější monitorování sociálních sítí (pro 64 pct), větší pravomoci policie při odposleších telefonů (pro 56 pct) až po větší kontrolu elektronické pošty (pro 51 pct).


 

reklama

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…