Češi se zajímají o politiku, podílejí se na ní minimálně

23.03.2015 19:27

Více než polovina Čechů se zajímá o tuzemskou politiku, ale přímo se do politického dění na jakékoliv úrovni zapojuje jen velmi malá část lidí. Navíc třeba podíl Čechů, kteří se podílejí na činnosti nějaké politické strany, klesl za posledních osm let o polovinu na pouhá tři procenta. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM).

Češi se zajímají o politiku, podílejí se na ní minimálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Nejvíce Čechů, téměř třetina, se na veřejném životě podílí v rámci sportovních organizací. Naprostá většina Čechů politiku sleduje v médiích a diskutuje o ní s přáteli. Pouze zhruba desetina účastníků průzkumu tvrdila, že v médiích politická témata nikdy nesleduje, a jen čtvrtina dotázaných prý o politice s přáteli nediskutuje. Zájem o českou politiku obecně uvedlo 57 procent lidí.

Nejčastěji se Češi nějakým způsobem podílí na veřejném dění ve sportovních organizacích

Aktivní podíl na politice je ale mnohonásobně nižší. Kromě zmíněné jen několikaprocentní účasti na činnosti politických stran se také pouze šest procent lidí podílí na činnosti obecních samospráv nebo odborů. Přes devět desetin dotázaných pak uvedlo, že nikdy pro žádnou politickou stranu nepracovalo, tři čtvrtiny lidí prohlásily, že se neúčastní politických shromáždění a nesetkávají se s politiky, a 58 účastníků průzkumu řeklo, že se nikdy nezapojuje do řešení veřejných problémů.

Nejčastěji se Češi nějakým způsobem podílí na veřejném dění ve sportovních organizacích. Účast na činnosti některé z nich uvedlo v průzkumu 29 procent lidí. Za sportem tak výrazně zaostávají nejen politické strany, ale například i charita. Do činnosti různých nadací a charitativních organizací se zapojuje jen přibližně desetina Čechů. O něco více lidí se podílí na práci občanských sdružení, a to asi pětina dotázaných.

Celý průzkum naleznete ZDE.

Průzkum provádělo CVVM v období od 2. do 9. února. Zúčastnilo se ho 1069 obyvatel České republiky starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…