Češka šokovala zaměstnavatele: Chci na otočku do Itálie! Důvod zaskočí i otrlé

11.03.2020 8:12

Šířící se nákaza koronavirem, která aktuálně zastaví výuku na školách a stopne taky všechny akce nad sto lidí, má i další aspekt. Ten lze označit jako vypočítavost. Své o tom ví i středně velký provozovatel prodejen Žabka, se kterým měly ParlamentníListy.cz možnost v úterý hovořit.

Češka šokovala zaměstnavatele: Chci na otočku do Itálie! Důvod zaskočí i otrlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) spolu s dalšími kolegy oznámil po úterním jednání Bezpečnostní rady státu, že se zakazují veškeré sportovní, kulturní a jiné hromadné akce, kde by se mohlo sejít víc než 100 lidí. Opatření vstoupí v platnost dnes v 18 hodin.

„S účinností od 11. března se zakazuje osobní přítomnost žáků na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školních a jiných podobných zařízeních,“ oznámil dále Babiš koronavirové prázdniny. Stejné zákaz platí i pro vysokoškoláky," dodal premiér.

Současně s tím společnost Zentiva oznámila, že v reakci na pandemii koronaviru navyšuje výrobu paracetamolu a ibuprofenu v pražském výrobním závodě o jeden milion balení.

Na redakci se v této souvislosti obrátil také jeden z místních zaměstnavatelů. Jeho práce spočívá v provozování prodejen Žabka. „Když jsem četl, jak se všichni bojí, jak máme problém s dodavateli a samozřejmě se bojí i zákazníci, byl jsem fakt v šoku, když za mnou přišla mladá slečna, kterou zaměstnáváme jako prodavačku na plný pracovní úvazek a oznámila mi, že chce odjet do Itálie," sdělil naší redakci zmíněný muž.

Důvod?

„Musel jsem si ho poslechnout dvakrát, protože jsem tomu nechtěl věřit. Řekla mi, že chce do Itálie, ale jen na pár dnů, aby pak přijela zpátky a mohla mít čtrnáct dnů volna, který ji navíc proplatí stát nebo já, takže bych měl být v klidu," uzavřel zkoprnělý zaměstnavatel. „Nechápu, kam ta generace míří, protože slečně je pětadvacet let a nemá se u nás špatně," dodal sklíčeně.

Dodejme také informaci MPSV, kterou včera obdržela rovněž naše redakce a ze které ona prodavačka zjevně vychází.

„V případě, že je zaměstnanci nařízena karanténa, jde o překážku v práci na straně zaměstnance, při které mu přísluší náhrada mzdy nebo platu stejně, jako v případě, když je dočasně práce neschopen. I o této překážce v práci a předpokládané době  jejího  trvání  je  zaměstnanec  povinen zaměstnavatele uvědomit bez zbytečného odkladu a překážku v práci mu prokázat . Tímto zvláštním právním předpisem  je  zákon  č. 258/2000  Sb.,  o  ochraně  veřejného  zdraví,  ve  znění pozdějších  předpisů.  Podle  §192  zákoníku  práce  má  zaměstnanec  právo  na náhradu mzdy od zaměstnavatele za období prvních 14  kalendářních dní, a to s tím, že tato náhrada přísluší za pracovní dny a dále za svátky, za které jinak přísluší zaměstnanci náhrada mzdy nebo se mu mzda/plat nekrátí."

Co je nutné dodržovat v souvislosti s nákazou:

  • Umývejte si ruce často mýdlem a vodou nejméně po dobu 20 sekund. Není-li k dispozici voda a mýdlo, použijte prostředky na bázi alkoholu
  • Nedotýkejte se očí, nosu a úst nemytýma rukama
  • Zabraňte kontaktu s nemocnými osobami
  • Jste-li sami nemocní, zůstaňte doma
  • Při kašlání a kýchání si zakrývejte ústa kapesníkem, ten po použití vyhazujte
  • Čistěte a dezinfikujte často používané předměty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…