Česká stopa ve francouzském masakru. A ne zrovna pěkná

13.01.2015 7:55

Coulibaly se na videu objevuje v několika záběrech. Nejprve mluví do kamery a vedle něj leží inkriminovaná zbraň, poté ukazuje, jak cvičí nebo drží pušku. Expert na zbraně, který si přál zůstat v anonymitě, označil zbraň na videu jako samopal Sa vzor 58 Sporter Compact vyrobený v Česku. Odborníci z armády sice poukazují na ne zcela dobře rozeznatelný obrázek, ale rovněž soudí, že se jedná o upravenou verzi Sa vzor 58 – sklopky s enormě zkrácenou hlavní, která má podstatný vliv na rozptyl a přesnost střelby. Píše o tom MF Dnes.

Česká stopa ve francouzském masakru. A ne zrovna pěkná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

“Chtěla bych zdůraznit, že v této úpravě nebyl ve výzbroji armády. Tyto typy zbraní se však běžně vyvážely a prodejem se zabývala a zabývá řada firem,” sdělila mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. Podle ní používala původní zbraň, takzvanou sklopku, v minulosti někdejší československá armáda u výsadkových a průzkumných jednotek.V současnosti ji však postupně nahrazuje automatická puška Ben, kterou armádě dodává Česká zbrojovka v Uherském Brodě.

Přesvědčení o českém původu zbraně z videa vyjadřují také diskutující na serveru zbranekvallitne.cz, který navštěvují zejména zájemci o zbraně a sportovní střelci.

“Je to česká compact cosa,” píše jeden z diskutujících pod přezdívkou Mark a dodává: “Zajímavé je na tom hlavně to, že jde o relativně nový produkt, tedy nic, co by se před desítkami let ztratilo z armádních skladů. Takže jsem zvědav, jestli se někdy dozvíme, jakou cestou se to k němu dostalo.”

Jediným výrobcem Sa vzor 58 Sporter Compact je firma Czech Small Arms z Jablůnky na Vsetínsku. Když se ji včera pokusila MF Dnes kontaktovat, pracovnice na mobilním telefonu sdělila, že nikdo kompetentní zrovna není k mání a zavěsila. Firma Czech Small Arms je však podle náměstka šéfa Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva Gabriela Ročkaie považována za solidní a bezproblémovou. Zbraň má podle něj vojenský tvar, ale je prodávána jako lovecká. “Je samonabíjecí jako kulovnice, není to samopal. Není tedy na základě licence určena pro vojenský trh, ale pro civilní, takže se k ní může dostat každý,” řekl náměstek.

Vyřazené zbraně odprodávalo ministerstvo hlavně v devadesátých letech minulého století a krátce po roce 2000. “Zbraně jsme nikdy neprodávali přímo, vždy přes firmu, která k tomu měla licenci. Pokud zbraň vyrábí česká firma, neznamená to, že to musí souviset s českou armádou “ uvedl mluvčí Ministerstva obrany Petr Medek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…