České obce hospodaří dobře. Kraje se zadlužily

20.03.2016 21:58

Obce loni hospodařily s celkovým přebytkem 21,8 miliardy korun, což je o 12,9 miliardy více než předloni. Naopak kraje loni vykázaly schodek hospodaření 400 milionů korun, předloni vykázaly přebytek zhruba 2,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ministerstvem financí. Zprávu přinesla ČTK.

České obce hospodaří dobře. Kraje se zadlužily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Celkové příjmy obcí, kterých je v ČR 6 248, loni činily 279,5 miliardy korun, což je meziroční růst o 6,6 miliardy korun. Celkové výdaje obcí meziročně klesly o 6,3 miliardy na 257,6 miliardy korun.

Celkové příjmy krajů loni stouply meziročně o 14,3 miliardy na 160,8 miliardy korun, celkové výdaje vzrostly o 17,3 miliardy na 161,2 miliardy korun. „Z hlediska výsledků jednotlivých krajů převažovalo přebytkové hospodaření, neboť kladné saldo vykázalo celkem devět krajů,“ uvedlo k tomu MF.

Příjmy obcí a krajů jsou tvořeny například penězi ze sdílených daní, mezi které patří daň z přidané hodnoty, daně z nemovitosti nebo daně z příjmu. Dále dostávají peníze ze státního rozpočtu například na činnosti související s rozšířenou působností obcí nebo kraje nově na financování sociálních služeb.

Celkové konsolidované příjmy obcí, krajů, dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti loni stouply o 23,8 miliardy na 446 miliard korun. Výdaje stouply o 14,4 miliardy na 425,3 miliardy korun. Hospodaření územních rozpočtů tak loni skončilo s přebytkem 20,7 miliardy korun, což je podle MF dosud nejvyšší vykázané kladné saldo hospodaření. „Přebytek však byl tvořen výhradně výsledky obcí, přičemž z více než jedné poloviny se na něm podílel přebytek vykázaný Prahou,“ uvedlo ministerstvo. Praha loni vykázala přebytek 12,4 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …