Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko- jedna ostuda demokracie vedle druhé. Jejich hříchy sepsal Pavel Šafr

17.02.2020 18:56

Spolek Milion chvilek chce v krajských městech pořádat demonstrace, aby zabránil tomu, že se Česká republika politicky promění v Polsko či Maďarsko. Šéfredaktor serveru Forum24.cz má však za to, že Česko je na tom v mnoha ohledech vlastně mnohem hůř než Polsko a Maďarsko.

Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko- jedna ostuda demokracie vedle druhé. Jejich hříchy sepsal Pavel Šafr
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéfredaktor Fora24, Pavel Šafr

Pavel Šafr tvrdí, že zatímco v Polsku a v Maďarsku vládnou ve volbách řádně zvolení politici, v Česku tomu tak údajně není.

Jestli je v nějaké oblasti na tom Česká republika ze zemí V4 nejhůř, tak je to charakter vlády. V Polsku i v Maďarsku vládnou pravicové konzervativní strany, které ve svobodných volbách získaly obrovskou podporu. Jde v obou případech o standardní politický směr a riziko spočívá v tom, co zároveň těmto zemím přineslo i značnou politickou stabilitu: v jejich politické síle založené na mandátu voličů. V České republice vládne strana, kterou nelze zařadit ve standardním spektru. Hnutí politika miliardáře Andreje Babiše, který si je vytvořil jako svůj osobní podnik, má rysy levicového i pravicového populismu, a přitom v Evropském parlamentu jeho ANO zasedá v liberální frakci. Tím dokonale mate své pozorovatele. Babiš nemá jasný mandát od voličů, jako mají vládní strany v Maďarsku a v Polsku. Získává sice největší podíl hlasů, ale jde o méně než třetinu voličů. Přesto vládne způsobem, jako by byl absolutním vítězem, a podle toho planýruje politickou scénu,“ napsal Šafr.

„Vládní většina v české Poslanecké sněmovně není daná srozumitelným rozhodnutím voličů, nýbrž se řídí mimovolebními faktory. Jde jednak o zájmy prezidenta republiky a jednak o vztah – či spíše odpor – k systému liberální demokracie. Babiš vládne na základě rozhodnutí autoritářského prezidenta s podporou komunistické strany a v Poslanecké sněmovně ho kromě zruinované ČSSD podporuje často xenofobní a proruská strana SPD Tomia Okamury,“ pokračoval šéfredaktor, který nešetřil ani prezidenta republiky Miloše Zemana.

Pokud jde o svobodu médií, je na tom podle Šafra nejhůř Maďarsko, ale vzhledem k tomu, že Andrej Babiš před lety koupil dva vlivné české deníky, do té doby prozápadní a liberální, situace prý není nijak růžová ani v České republice.

Polsko je zase nejhlasitěji kritizováno za svou justiční reformu. Šafr však znovu zdůraznil, že ani v Česku není situacie nijak slavná, když tu trestní stíhání premiéra probíhá tolik let a případ dosud nebyl řádně dořešen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…