Česko: Už 64 nakažených. Galerie, muzea, knihovny... Všechno kaput

11.03.2020 9:33

Stát se rozhodl být radikálnější v boji proti koronaviru. Až do odvolání tak došlo k zákazu pořádání akcí, jichž by se mohlo zúčastnit více než 100 lidí. Ruší se tak mnohá divadelní představení i některé premiéry filmů. Od dnešního dne jsou uzavřeny také základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy, stejně tak se lidé nedostanou do příspěvkových organizací resortu kultury – galerií, muzeí i knihoven. Ohrožena jsou i sportovní utkání. V Česku je aktuálně 64 nakažených.

Česko: Už 64 nakažených. Galerie, muzea, knihovny... Všechno kaput
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Kvůli koronaviru se komplikuje situace například školákům a studentům, kdy není jasné, zda přijímací zkoušky a maturity proběhnou v řádných termínech. Ministr školství Robert Plaga (ANO) pro Českou televizi uvedl, že je nutné být připraven i na variantu posunu. Rozhodnutí padne do dvou týdnů. Plaga zároveň v České televizi řekl, aby školy dokončily probíhající lyžařské kurzy a školy v přírodě. Doma dnes zůstalo téměř 1,7 milionů žáků a studentů. Většina škol bude zadávat dětem úkoly a cvičení elektronicky.

Svá představení v návaznosti na rozhodnutí Bezpečnostní rady státu zrušilo například pražské Národní divadlo, ale i mnohá další pražská divadla. Velmi zhurta reagoval na rozhodnutí principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, který dlouhodobě brojí proti premiérovi Andreji Babišovi. „Jsme donuceni pro vás nehrát. Nevíme do kdy, protože to nikdo neurčil. Nevíme proč, protože v ČR onemocnělo cca 38 lidí s příznaky lehké chřipky,“ uvedl na webu Hrušínský. 

Kromě divadelních představení se diváci nedočkají ani premiéry filmu 3Bobule v kinech. Ta byla naplánovaná na 12. března. Posunutý je i termín premiéry Šarlatána. Mimo jiné byl také zrušen filmový festival Febiofest, který měl v Praze začít 19. března. Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět byl zatím pouze přerušen.

K restrikcím se přidali také vojáci, kdy Ministerstvo obrany přerušilo do odvolání plánované jazykové, vzdělávací i kariérové kurzy pro vojáky i zaměstnance. Uzavřeny zůstanou i střední a vysoké vojenské školy.

Výcvik ani kurzy na vojenské akademii ve Vyškově zatím armáda podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové nepřerušila. Výcvik pokračuje i u britského poradního týmu, který ve Vyškově působí, a u dalších mezinárodních kurzů. „Frekventanti nepocházejí nebo nepřicestovali do České republiky z rizikových oblastí,“ zdůvodnila pokračování mezinárodních kurzů mluvčí.

Kvůli šíření nového typu koronaviru pak došlo ke zpřísnění pravidel pro média, která by chtěla monitorovat jednání Senátu. „Přístup novinářů na jednání orgánů Senátu bude v tuto chvíli umožněn pouze na základě včasné jednorázové akreditace pro konkrétní událost, kterou potvrdí tisková tajemnice Senátu či pověřený pracovník Kanceláře Senátu,“ uvedla Sue Nguyen a zároveň vyzvala všechny, aby do horní komory vysílali jen ty pracovníky, kteří nebyli vystaveni rizikovým faktorům zvyšujícím možnost vzniku a rozšíření onemocnění. Zrušeny byly i veškeré senátní akce pro veřejnost. Obdobné opatření pak přijala i Sněmovna.

Během včerejšího dne bylo laboratorně potvrzeno dalších 25 nových případů nákazy koronavirem v ČR. Jedná se o 3 první případy z Olomouckého kraje, 1 první případ z Vysočiny a 1 první případ z Pardubického kraje. Dalších 6 případů je ze Středočeského kraje, 11 případů z hlavního města Prahy, další 2 případy z Královehradeckého kraje a 1 případ z Ústeckého kraje.

Počet nakažených výrazně stoupl v Jižní Koreji, jež ohlásila 242 infikovaných. Celkem je v zemi 7 755 nemocných. Spojené státy americké mají již přes tisíc nakažených, 31 lidí nemoci podlehlo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…