Česko je Švýcarskem východní Evropy. Statistici představili velmi zajímavá čísla o pracovnících z ciziny

17.01.2020 9:59

Pracovníci z východu Evropské unie u nás vytlačují gastarbeitery ze třetích zemí. Neplatí to však pro pracující Ukrajince, jejich počty také rostou. V tomto ohledu se stáváme Švýcarskem východní Evropy. O tom ve čtvrtek hovořili na setkání s novináři zaměstnanci Českého statistického úřadu (ČSÚ) a přinesli i několik překvapujících zjištění.

Česko je Švýcarskem východní Evropy. Statistici představili velmi zajímavá čísla o pracovnících z ciziny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

„Mezi českou a ukrajinskou mzdou je větší rozdíl než mezi americkou a mexickou, přestože se v USA staví zeď proti ekonomickým migrantům. Dá se říci, že jsme Švýcarskem východní Evropy,“ sdělil Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. Z Evropské unie u nás našlo uplatnění nejvíce Slováků, ale i občanů Polska, Rumunska a Bulharska. Ti berou někdy i větší platy než Češi, protože jsou ochotni pracovat více.

Novinkou Rumuni a Bulhaři

„Masivní ekonomická migrace podpořená nedostatkem pracovních sil v posledním období narůstá zejména ze zemí Evropské unie. Díky menším administrativním překážkám tak občané především východoevropských zemí Unie vytlačují pracovníky ze třetích zemí. Výjimkou jsou v tomto případě Ukrajinci, jejichž počet zejména v posledních letech výrazně narůstá,“ upozornila Jarmila Marešová, expertka ČSÚ na mezinárodní migraci.

Anketa

Řídili by Piráti Českou republiku dobře?

3%
97%
hlasovalo: 21257 lidí

„Na ekonomický cyklus nejvýrazněji reaguje počet Ukrajinců, který mezi roky 2008 a 2011 v době krize poklesl z 81 tisíc na 35 tisíc osob, ale od roku 2015 opět rychle přibýval až na 121 tisíc. Novinkou jsou také rychle rostoucí počty Rumunů, Bulharů a s odstupem i Maďarů, tedy občanů EU,“ potvrdil Holý. Jestliže přechodné pobyty jsou spojeny s poptávkou po pracovní síle, trvalé pobyty rostou plynule.

Víc makají, víc berou

Gastarbeiteři v Česku jsou většinou muži mezi třiceti a čtyřiceti bez dětí. „Naši cizinci jsou velmi pracovití a berou i přesčasy,“ doplnil Holý s tím, že každý druhý cizinec zde pracuje v továrně. Přesněji vyjádřeno 29,5 procenta v průmyslu, 17,6 procenta tvoří administrativní a podpůrné činnosti zahrnující i agenturní zaměstnávání, necelých deset procent ve velkoobchodu a maloobchodu a lehce nad devět procent ve stavebnictví.

Ze statistik, které byly vypracovány s použitím externích dat například z ředitelství služby cizinecké policie, Ministerstva práce a sociálních věcí a dalších institucí, vyplývá, že mzdová diskriminace ve smyslu, že by cizinec bral za stejnou práci nižší mzdu, neexistuje. V dělnických profesích berou cizinci více kvůli přesčasům a v Česku je i malá skupina Bulharů a Rumunů pracujících v informační a komunikační sféře, kteří pobírají dokonce 65 000 korun hrubého.

Pro úplnost bylo v Česku koncem roku 2018 registrováno 567 000 cizinců. S trvalým pobytem jich bylo 290 000, s některým z typů přechodného 275 000 a azylantů 2 600. Nicméně, jak podotkla Marešová, jde o legální migranty. O počtech nelegálů existují jen velmi hrubé a zkreslující odhady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…