Česko podporuje výzvu EU k propuštění aktivistů v Hongkongu, uvedl Petříček

09.01.2021 6:50

Česká republika podporuje výzvu Evropské unie k propuštění prodemokratických aktivistů zatčených v Hongkongu, uvedl dnes na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Čína vyzývá k respektování své svrchovanosti a odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, reagovala na stejné sociální síti čínská ambasáda v Praze. Petříčka nejmenovala, uvedla, že jde o reakci na vyjádření "českého funkcionáře".

Česko podporuje výzvu EU k propuštění aktivistů v Hongkongu, uvedl Petříček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Celkem 53 prodemokratických aktivistů bylo v Hongkongu zatčeno ve středu kvůli podezření z porušení zákona o národní bezpečnosti. Podle úřadů se pokusili svrhnout vládu. Je to zatím největší zásah proti opozici ve městě na základě nové, sporné legislativy. Podle opoziční Demokratické strany policie zatkla aktivisty za účast v nezávisle organizovaném neoficiálním hlasování v červenci 2020, při kterém měli být vybráni demokratičtí kandidáti pro parlamentní volby.

Petříček uvedl, že hromadné zatčení více než 50 prodemokratických aktivistů v Hongkongu je další známkou potlačování politických svobod a demokratických principů garantovaných hongkongskou ústavou. „ČR podporuje výzvu EU k okamžitému propuštění všech zadržených," dodal. K propuštění zadržených aktivistů v Hongkongu vyzval ve čtvrtek také americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Podle mluvčího čínského velvyslanectví někteří lidé svévolně komentují legitimní postupy hongkongské policie, a dokonce požadují propuštění "zločinců zatčených v souladu se zákonem". Zatčení jsou podezřelí z rozvracení státní moci, uvedl. Čína je právním státem, Hongkong je její součástí a hongkongské záležitosti jsou čistě vnitřními záležitostmi Číny, napsal. „Čína vyzývá příslušnou osobu, aby skutečně respektovala svrchovanost Číny, respektovala zásady právního státu, upustila od dvojího standardu a okamžitě přestala jakýmkoliv způsobem zasahovat do záležitostí Hongkongu a vnitřních záležitostí Číny." uzavřel mluvčí.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod správu Číny v roce 1997. Peking území spravuje podle principu jedna země, dva systémy, avšak podle kritiků postupně Hongkongu omezuje autonomní výsady i demokratické zřízení. V reakci na protest proti sílícímu vlivu pevninské Číny loni Peking vydal pro Hongkong nový bezpečnostní zákon, který má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování. Hongkongská vláda také zrušila zářijové parlamentní volby, zdůvodnila to šířením epidemie koronaviru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…