Česko prý v Moskvě vydává víza krymským Rusům, úřad to popírá

07.11.2014 17:01

Čtyři státy Evropské unie včetně České republiky vydávají navzdory zákazu Bruselu schengenská víza Rusům žijícím na anektovaném Krymu. Napsal to dnes ruský list Izvestija blízký Kremlu s odvoláním na pracovníky ruských cestovních kanceláří. České velvyslanectví v Moskvě informaci ruského listu popřelo.

Česko prý v Moskvě vydává víza krymským Rusům, úřad to popírá
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Evropská unie a všechny její členské státy odmítly uznat březnový ruský zábor Krymu. Pokud chtějí obyvatelé poloostrova cestovat do EU, musejí proto podat žádost o vízum na ukrajinském území, nikoli v Rusku. Česká ambasáda se podle svého prohlášení vydaného v Moskvě touto zásadou řídí. Izvestija ale tvrdí, že ke „kompromisu" jsou ochotny konzulární úřady přinejmenším čtyř zemí EU - Česka, Řecka, Itálie a Nizozemska. „Nejde jen o loajalitu, velkou roli sehrává výběr konzulárních poplatků a hospodářská situace v cílové zemi," napsal ruský list. Porušování dohodnuté praxe EU prý potvrdili Izvestiji i pracovníci ruských organizací, které žadatelům vyřízení víz zprostředkují.

Zájmy místního byznysu

„Pokud má žadatel z Krymu ruský pas, musí se obrátit přímo na český konzulát," řekl ruskému listu zaměstnanec jedné z ruských zprostředkovatelských služeb. „V případě souhlasu pak obyvatel Krymu může podat žádost v Rusku jako běžný obyvatel Ruské federace," uvedl. Podle Alexandra Osaulenka, viceprezidenta Ruského svazu turistického průmyslu, je loajalita některých evropských zemí závislá na velikosti příjmů z turistiky. Vízovou praxi Česka a Řecka podle něj ovlivňují zájmy místního byznysu. „Během dvoutýdenního pobytu tam Rusové utratí kolem tisíce dolarů, což je řadí mezi trojici nejvítanějších hostů," řekl Osaulenko Izvestiji.

České velvyslanectví na tvrzení ruských novin reagovalo prohlášením, které možnost takového postupu nepřipouští. „Česká republika stejně jako všechny ostatní členské státy EU neuznává anexi Krymu Ruskou federací," uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

„Všichni rezidenti Ukrajiny, kteří mají zájem získat schengenské vízum od České republiky, musejí i nadále podávat svoji žádost o vízum pouze na konzulárních úsecích diplomatických zastoupení České republiky na Ukrajině nebo ve vízových centrech na Ukrajině," uvedla ambasáda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…