Česku hrozí teroristické útoky. V plánu je nasadit více policistů, a dokonce i armádu

22.03.2016 13:33

V Česku je po teroristických útocích v Belgii de facto vyhlášen první stupeň ohrožení terorismem. Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, zástupci tajných služeb a policií to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Večer se kvůli situaci mimořádně sejde vláda, aby zvýšení varovného stupně schválila. Dosud v Česku platil stupeň nula. České úřady nyní nemají informaci o tom, že by zemi hrozil konkrétní teroristický útok. Nasazeny jsou ale stovky policistů navíc, využita bude i armáda.

Česku hrozí teroristické útoky. V plánu je nasadit více policistů, a dokonce i armádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

"V tuto chvíli jsou realizována zvýšená bezpečnostní opatření. Jejich cílem je maximálně posílit prevenci možných bezpečnostních incidentů v České republice," uvedl po schůzce, které se účastnil také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministerský předseda.

"Chtěl bych vás také informovat o tom, že večer v osm hodin se mimořádně sejde vláda České republiky, aby potvrdila první stupeň ohrožení terorismem a aby také schválila posílení policejních hlídek o příslušníky armády České republiky," řekl Sobotka.

"My jsme de facto přešli na stupeň jedna," konstatoval ministr vnitra Chovanec. Letos schválený systém varování před terorismem má celkem čtyři stupně. V naléhavých situacích může zvýšený stupeň vyhlásit ministr vnitra. Jeho rozhodnutí musí ale kabinet do týdne potvrdit.

První stupeň varování je označen žlutým trojúhelníkem a upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem. Podobná bezpečnostní opatření v Česku platila například po listopadových teroristických útocích v Paříži. Policie při nich ve zvýšené míře hlídala letiště, francouzské velvyslanectví nebo některá obchodní centra.

Nyní budou do akce povoláni i členové armády, kteří se zapojí do hlídek policie. Policejní prezident Tomáš Tuhý očekává, že do akce bude v nejbližších hodinách nasazeno několik stovek vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…