Český občan, který bojuje za separatisty na Donbasu, svědčí o pomoci povstalcům od hnutí Tomia Okamury

27.07.2015 7:12

Bývalý úspěšný zápasník ve smíšených bojových uměních Pavel Botka válčí za proruské separatisty na východě Ukrajiny. Podle jeho slov, která uvedl pro server Aktuálně.cz, slíbila jeho jednotce finance i jedna politická strana z Česka.

Český občan, který bojuje za separatisty na Donbasu, svědčí o pomoci povstalcům od hnutí Tomia Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění k událostem 2. května loňského roku v Oděse a současnému dění na jihovýchodě Ukrajiny

Povstalec z Česka, na Ukrajině přezdívaný Kavkaz, bojuje v ozbrojených silách separatistů bezmála čtyři měsíce. V současné době se bije ve zvláštní jednotce zahraničních bojovníků, které velí francouzský veterán Erwan Castel.

„Šokovalo mě, jak může uniformovaný policista střílet po bezbranných lidech, kteří utíkají před ohněm,“ uvedl, proč se rozhodl vydat do bojů – hovoří o střetu mezi Ukrajinci a proruskými aktivisty v Oděse dne 2. května 2014, kdy při požáru budovy odborů zemřelo více než čtyřicet lidí. „Současná ukrajinská vládní moc je fakticky likvidovala. To mi přišlo dost nefér a nespravedlivé. Proto jsem s tím chtěl něco udělat,“ řekl.

Původní text ZDE.

Podle svých slov se za proruského separatistu nepovažuje. „Jsem tu jako dobrovolník,“ uvedl s tím, že do Doněcku se dostal přes ruskou hranici. Zároveň prozradil, že místní obyvatelé na něj reagují převážně pozitivně. Prý jsou dojatí, že někdo z Evropy se zajímá o jejich problém.

Jeho největší bitva, které se zúčastnil, byla ta letoštní u obce Marjinku, kde se síly proruských ozbrojenců pokusily z městečka vytlačit ukrajinské vojáky. Boje si tehdy vyžádaly stovky obětí. „Zmatek a strach. Lítají rakety, padají granáty,“ sdělil s tím, že na ukrajinské straně podle něj také bojoval nejméně jeden Čech. A další Češi se chtějí do pomoci zapojit – podle Botky je hodlá podpořit hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Máme přislíbenou humanitární pomoc. Léky pro naši jednotku. Jsme za to strašně rádi,“ uvedl s tím, že pomoc konkrétně přislíbila lídryně regionální organizace hnutí v Moravskoslezském kraji Nela Lisková. Ta serveru Aktuálně.cz sdělila, že skutečně plánuje pomoci separatistické jednotce, kde bojují čeští občané.

Botka dříve působil jako bodyguard v zahraničí. Pracoval například v Turecku, v Brazíli či doprovázel majitele firmy, který těžil diamanty v Africe.

Podle serveru Aktuálně.cz za 16 měsíců bojů na východě Ukrajiny válčilo na straně proruských separatistů okolo dvaceti Čechů. V případě návratu do Česka a jejich prozrazení by jim hrozilo trestní stíhání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…